Początki przedsiębiorstwa sięgają lat 30., gdy pradziadek obecnych właścicieli - Antoni Piskorek, wraz z synami Antonim i Feliksem rozpoczęli rzemieślniczy wypiek chleba w piecu opalanych drewnem świerkowym. W tym czasie rozpoczęto także wytwarzanie zakwasu, który to do dnia dzisiejszego jest nieprzerwanie wyprowadzany.
Rodzina przetrwała okres okupacji, odznaczając się pomocą dla więźniów obozu Auschwitz w Oświęcimiu – w piekarni wypieczono tysiące bochenków pieczywa, którymi potajemnie ruch oporu dożywiał więźniów.
Okres komunizmu to czasy trudności w dostępności surowców i odgórna regulacja produkcji.
Obecnie piekarnię prowadzi już czwarte pokolenie właścicieli. Przedsiębiorstwo oferuje swoje wyroby w 19 punktach handlowych na terenie Śląska i Małopolski (Oświęcim, Kęty, Andrychów, Brzeszcze, Kozy, Bestwina, Osiek, Bulowice, Nowa Wieś, Czaniec).
- To produkt, z którego jesteśmy najbardziej dumni. Cały proces jego wytworzenia trwa prawie 35 godzin, od przygotowania i fermentacji zakwasu, przez miesienie ciasta, dzielenie, fermentację końcową, wypiek i dostarczenie do naszych sklepów – mówi Antoni Piskorek, jeden z właścicieli.


Brak komentarzy