reklama
reklama

Izdebnicka wódka produktem tradycyjnym

Wiadomości, 14.04.2010 10:48, (NAT)
Niebawem na Listę Produktów Tradycyjnych trafią prawdopodobnie wódki zdrowotne - jarzębinka i jarzębiak izdebnicki - wytwarzane zgodnie z pradawnymi recepturami przez Stowarzyszenie „Gościniec” z Lanckorony.
Izdebnicka wódka produktem tradycyjnym

Do tej pory na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się wiele produktów z Małopolski, m.in. oscypek, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, śliwowica łącka, żurek po krakowsku. Najbliższy naszym okolicom jest karp zatorski. Wszystko wskazuje na to, że prestiżowy status produktów tradycyjnych otrzymają również wódki z Izdebnika.


Produkcja wódek smakowych w Izdebniku k. Lanckorony ma dwustuletnią tradycję. Do końca XVIII w. funkcjonowała tam Fabryka Wódek Zdrowotnych Arcyksięcia Rainera. Fabryka, znana w Cesarstwie Austro-Węgierskim, specjalizowała się w produkcji jarzębiaku, kremu jarzębowego i koniferynki (likier ziołowy z dodatkiem jarzębiny, ziół i młodych pędów sosny). Mimo że zaginęły oryginalne receptury wytwarzania, udało się odtworzyć produkcje wódek jarzębinowych w tym słynnego jarzębiaku izdebnickiego. Tradycje fabryki arcyksięcia Reinera kontynuuje Stowarzyszenie „Gościniec” z Lanckorony.


Wpisanie wódek zdrowotnych na Listę Produktów Tradycyjnych pozytywnie zaopiniowała (13.04.) Rada ds. Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego. O wpisaniu produktów na listę zdecyduje ostatecznie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

foto: Urząd marszałkowski/Agata Złonkiewicz

reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

Brak komentarzy