Do tej pory na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się wiele produktów z Małopolski, m.in. oscypek, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, śliwowica łącka, żurek po krakowsku. Najbliższy naszym okolicom jest karp zatorski. Wszystko wskazuje na to, że prestiżowy status produktów tradycyjnych otrzymają również wódki z Izdebnika.
Produkcja wódek smakowych w Izdebniku k. Lanckorony ma dwustuletnią tradycję. Do końca XVIII w. funkcjonowała tam Fabryka Wódek Zdrowotnych Arcyksięcia Rainera. Fabryka, znana w Cesarstwie Austro-Węgierskim, specjalizowała się w produkcji jarzębiaku, kremu jarzębowego i koniferynki (likier ziołowy z dodatkiem jarzębiny, ziół i młodych pędów sosny). Mimo że zaginęły oryginalne receptury wytwarzania, udało się odtworzyć produkcje wódek jarzębinowych w tym słynnego jarzębiaku izdebnickiego. Tradycje fabryki arcyksięcia Reinera kontynuuje Stowarzyszenie „Gościniec” z Lanckorony.
Wpisanie wódek zdrowotnych na Listę Produktów Tradycyjnych pozytywnie zaopiniowała (13.04.) Rada ds. Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego. O wpisaniu produktów na listę zdecyduje ostatecznie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
foto: Urząd marszałkowski/Agata Złonkiewicz
Brak komentarzy