Małopolski Festiwal Smaku w maju i czerwcu odbywa się w wielu miastach województwa, a zostanie podsumowany wielkim finałem w Krakowie.
Grand Prix wadowickiego półfinału, który odbył się w niedzielę (24.06), zdobyła "Szynka z kością" z Zakładu Mięsnego Adama Bąka z Wieprza [na zdjęciu]. Teraz szynka będzie promowana podczas finału imprezy w sierpniu w Krakowie.
Do stoiska zakładu z Wieprza po szynkę z kością ustawiały się długie kolejki
II miejsce zajął "Kompot z papierówek" z "Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Bogumiły i Marcina Stuglików z Kopytkówki, a III miejsce: "Miód nawłociowo-wielokwiatowy" Marii i Władysława Ortman z Ryczowa.
Z kolei „Wadowicką Chochlę” za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracji Arkadia z Kleczy, która wygrała także pokaz gotowania "Policzków cielęcych w sosie" [na zdjęciu].
Swoje opinie podczas degustacji wyrażali też mieszkańcy. Każdy miał okazję wypełnić specjalny kupon.
ZOBACZ: zdjęcia z wadowickiego Festiwalu Smaku
Decyzją publicznością:
- w kategorii "Ekologiczne przysmaki" wygrało "Masło ekologiczne" z Gospodarstwa Ekologicznego Heleny Master z Łękawicy
- w kategorii "Tradycyjne specjały" najlepszy okazał się "Suski miód spadziowy z drzew iglastych" z Pasieki Ambrozja Bogusław Kowaliczka z Podksięża
- w kategorii "Jak u mamy" wygrała "Andrychowska zupa ziemniaczana z kurdybankiem" od Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
- a w kategorii "Smakołyki z legendą" najwyżej oceniono "Kompot z papierówek" z "Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Bogumiły i Marcina Stuglików z Kopytkówki
Brak komentarzy