Duże zmiany w szpitalu w Suchej Beskidzkiej. Od środy 27 grudnia posiłki w tej lecznicy przygotowywane są w ramach pilotażowego programu „Dobry Posiłek w Szpitalu”.
- Program ma szczególne znaczenie dla właściwego żywienia pacjentów przebywających w warunkach szpitalnych, ponieważ odpowiednia dieta jest integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia stanowi istotny element zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie – informuje dyrekcja szpitala.
Dzięki założeniom programu w diecie pacjenta pojawiły się dwa, a nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie pacjenci otrzymują owoce, a także dodano m.in. posiłek nocny. Znacząco zwiększył się udział warzyw i owoców w posiłkach. Pacjenci, co istotne, mają możliwość również skorzystania z konsultacji z dietetykiem.
Teraz na internetowej stronie szpitala codziennie (dni robocze) publikowane będą jadłospisy oraz zdjęcia minimum 2 przygotowywanych posiłków.
I tak, przykładowo, w środę (27.12) śniadanie wyglądało tak:
- Kawa zbożowa 250ml (MLE,GLU ZYT,GLU JĘCZ)- zupa mleczna z kaszą manną 350ml (GLU PSZ,MLE)- masło extra 15g (MLE)- chleb mieszany 60g (GLU PSZ,GLU ŻYT)- chleb graham 30g (GLU PSZ, GLU ŻYT)- szynka wieprzowa 40g (SOJ)- ser żółty 30g (MLE)- Sałata masłowa 20g- Pomidor 60gII ŚNIADANIE – mandarynka 1 szt.
A obiad:
Zupa ogórkowa z ryżem 350ml (GLU PSZ,MLE,SEL)ziemniaki gotowane 150gklopsiki drobiowe 120 g (GLU PSZ,JAJ,)surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i pora 100gsurówka z czerwonej kapusty 100gkompot 250ml
Szpitalne menu dostępne jest na stronie: https://www.zozsuchabeskidzka.pl/dobry-posilek-w-szpitalu
Brak komentarzy