Wiele lokali gastronimicznych ma w nazwie słowo „karczma”. Aby określić pewne standardy, Małopolska Organizacja Turystyczna zorganizowała w tym roku plebiscyt, a na końcu przyznala specjalne certyfikaty "Karczma Regionalna Małopolski".
Przez ostatnie dwa miesiące anonimowe zespoły przetestowały 54 małopolskie restauracje regionalne - karczmy, które zgłosiły swój udział w programie certyfikacji.
Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a nawet wiedzę personelu na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów kapituła - złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej - wybrała miejsca, które zasługują na certyfikat.
Uroczyste zakończenie plebiscytu i wręczenie nagród miało miejsce 16 listopada w Karczmie "Rzym" w Suchej Beskidzkiej [na zdjęciu], najstarszej małopolskiej karczmie. Wręczono 42 certyfikaty "Karczma Regionalna Małopolski".
Wśród wyróżnionych certyfikatem znalazły się m.in.
- Karczma „Rzym” - Sucha Beskidzka
- Karczma Zbójnicka - Zawoja Policzne
- Karczma „Kocierz” - Targanice
Certyfikat przyznawany jest na 2 lata.
Podczas urczystości w Suchej Beskidzkiej wręczono również 21 certyfikatów dla punktów informacji turystycznej z województwa Małopolskiego. Certyfikat otrzymał Punkt Informacji Turystycznej przy Wydziale rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą w Andrychowie.
Brak komentarzy