Tradycyjne przygotowanie yerba mate
Klasyczny sposób przyrządzenia naparu yerba mate wymaga posiadania akcesoriów: naczynka czyli matero z tykwy, ceramiki czy drewna palo santo oraz bombilli (rurki filtrującej). Susz yerba mate wsypujemy do naczynka w ilości od 1/4 do 3/4 jego objętości. Jeśli jesteś początkujący w piciu yerby – zacznij od mniejszej ilości i dostosuj ją pod swoje indywidualne predyspozycje.
Pamiętaj też, że każdy dzień jest nieco inny i możesz potrzebować zupełnie różnych porcji tego naparu mocy! Następnie przechylamy nieco naczynko, aby susz przyległ do jednej strony i w otwór wlewamy ciepłą wodę. Można jeszcze przed laniem wody wsunąć bombillę – w przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianką matero, ale można też włożyć ją po wlaniu wody. Woda musi mieć temperaturę ok. 75 stopni C. Początkowo susz ją wchłonie i trzeba będzie dolać jeszcze trochę, aby wypełnić naczynie. Po chwili zobaczysz piękną piankę na powierzchni, od razu pij mate i nie czekaj! Kiedy wypijesz, dolej wody tak wiele razy, jak tego potrzebujesz. Yerba mate można zalewać nawet kilkanaście razy – im więcej wsypiemy suszu, tym większa będzie wydajność yerba mate. Wszystkie gatunki yerba mate i akcesoria do jej przygotowania oferuje Yerba Mate Sklep do odwiedzenia którego serdecznie zapraszamy!
Przygotowanie yerba mate w prostszy sposób
Jeśli tradycyjny sposób nie jest dla ciebie najlepszym rozwiązaniem, śmiało spróbuj zaprzyć ją w czajniczku, kubeczku i odcedzić. Wtedy parzymy yerbę trochę dłużej (nawet do 15 min), aby otrzymać skondensowaną moc, do wypicia „na raz”. Przydatne też okazują się czajniczki typu french press, a nawet aeropress! Jeśli cenisz ekstrakty roślinne i zależy ci na czasie, takie parzenie może być dla ciebie idealne.
Dla osób zabieganych, pracujących w środowisku, gdzie matero i bombilla są dużym utrudnieniem, polecamy picie yerba mate w saszetkach. Obecnie znajdziemy na rynku dobrej jakości saszetki yerba mate, wprost od oryginalnych producentów, pamiętajmy bowiem, że yerby z supermarketu nie są ideałem – ani działania, ani jakości suszu ostrokrzewu. Na koniec jeszcze pozostał yerbomos, jest to termosik z matero i bombillą w środku, który możesz przenosić i nie martwić się o poszczególne akcesoria. Przygotowanie yerba mate jest bardzo proste, a akcesoria, jakich użyjesz – zależą tylko od twojego gustu i potrzeb!
- art. sponsorowany -
Brak komentarzy