Zainwestuj w odpowiednie pojemniki na ciasto
Jeżeli często pieczesz ciasta i lubisz mieć je pod ręką, warto pomyśleć o dobrych pojemnikach na ciasto. W sklepach spożywczych można znaleźć wiele rodzajów tych akcesoriów, ale najlepsze będą okrągłe pojemniki na ciasto albo pojemniki na ciasto z uchwytem, które są bardzo praktyczne w użytkowaniu.
Tego rodzaju sposoby na przechowywanie wypieków są wygodne do postawienia w lodówce. Co ważne, umożliwiają łatwe wyjmowanie wypieków bez uszkodzenia jego struktury. Ważne jest to, aby pojemnik do ciasta/trzymania/przechowywania był szczelny i zapewnił odpowiednią ochronę przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Tego typu różnego rodzaju akcesoria do przechowywania wypieków znajdziesz na: https://nettrading.pl/pojemniki-na-ciasto.
Odpowiednio zapakuj swoją żywność
Przed umieszczeniem jedzenia w lodówce należy je odpowiednio zapakować. Warto stosować szczelne pojemniki lub woreczki z zamknięciem, aby zapobiec namnażaniu bakterii oraz zapobiec przenoszeniu zapachów. Pamiętaj, aby to jedzenie było zawsze przykryte i nie dotykało bezpośrednio innych produktów.
Zadbaj o odpowiednią temperaturę w lodówce
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na trwałość żywności jest temperatura w lodówce. Ta wartość powinna wynosić od 0 do 5 stopni Celsjusza. Niebezpieczne jest przechowywanie jedzenia w temperaturze powyżej 5 stopni, ponieważ sprzyja to namnażaniu bakterii, a jedzenie szybciej się psuje. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać, czy powietrze jest odpowiednio zimne w swojej lodówce.
Ułóż prawidłowo jedzenie w lodówce
Układanie jedzenia w lodówce ma znaczenie dla jego trwałości. Produkty, które szybciej się psują, takie jak mięso, ryby, owoce i warzywa, powinny być umieszczone w dolnej części tego urządzenia, aby uniknąć kapania na inne produkty i zanieczyszczania ich. Natomiast żywność wolniej psująca się, takie jak sery czy dżemy, można położyć nieco wyżej. Pamiętaj, aby trzymać jedzenie z dalszym terminem przydatności do spożycia na górze, aby je szybciej wykorzystać.
Odpowiednie trzymanie jedzenia w zamrażarce
Jeżeli nie planujesz zjedzenia danej żywności w najbliższym czasie, śmiało możesz ją przechować w zamrażarce. W tym przypadku ważne jest, aby włożyć jedzenie do szczelnego opakowania. W ten sposób łatwo unikniesz jego wysuszenia. Najlepiej jest żywność mrozić w maksymalnie krótkim czasie. Powinno się to robić w temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza.
Przechowywanie jedzenia w lodówce wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze, pakowaniu i układaniu poszczególnych produktów żywnościowych, a także o przechowywaniu swoich posiłków w zamrażarce. Dzięki tym poradom będziesz miał pewność, że jedzenie będzie niemal zawsze świeże i smaczne przez dłuższy czas. To także świetna metoda na uniknięcie marnowania sporej części swojej żywności.
Przede wszystkim warto podchodzić oszczędnie do zakupów i zawsze wiedzieć, co i jak należy przechowywać. To prosta, a zarazem skuteczna metoda, aby zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy poprzez unikanie marnowania żywności. Powodzenia!
- Artykuł sponsorowany -
Brak komentarzy