Sponsorem dzisiejszego odcinka jest supermarket Intermarche - Andrychów, ul. Włókniarzy 39.
KREM POMIDOROWY Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI
Duża puszka pomidorów krojonych w kostkę – 50 dag
Czerwona papryka
2 cebule
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 szklanki bulionu
Kilka listków bazylii, lubczyku
Mielona ostra papryka
Pieprz, sól
Pół bagietki
Oliwa
2 ząbki czosnku
Paprykę, czosnek i cebulę kroimy na nieduże kawałki i dusimy na oliwie. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko miksujemy i chwilę gotujemy.
Bagietkę kroimy na kawałki, smarujemy oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem i zapiekamy 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekanymi ziołami i podajmy z grzankami.
FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SURÓWKĄ Z PORA
1 ciasto francuskie
Filet z kurczaka
Pesto
4 pieczarki
½ cebuli białej
½ cebuli czerwonej
Mozzarella
Sól, pieprz ziołowy do smaku
Jajko do posmarowania
Filet z kurczaka kroimy na 4 części, posypujemy przyprawą do kurczaka – smażymy.
Pieczarki trzemy na grubej tarce, cebule na grubszą kostkę – podsmażamy.
Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Smarujemy pesto, nakładamy podsmażonego fileta z kurczaka, na to pieczarki z cebulą, na górę startą mozzarellę. Składamy z kwadrat, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nacinamy w „X” a brzegi wywijamy na zewnątrz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z surówką z pora.
Surówka z pora:
1 por
Śmietana
Sól
Pora tniemy na półplasterki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.
kaczor, 27.12.2015 11:05
Dzisiaj już nie ale za tydzień rodzina ma obiecane na twoją odpowiedzialność "zoch":)
zoch, 27.12.2015 07:18
Filecik z cieście francuskim -miód malina!!!! polecam zrobić
tipacz, 26.12.2015 22:11
"miszczem "w kuchnie jest chwytak ;-) i jego chwytania jajecznica :-D
dabyl, 26.12.2015 19:22
Krem pomidorowy do którego bazą jest duża ilość papryki.... Krem pomidorowy w porze roku, kiedy nie ma świeżych, zdrowych, naturalnych pomidorów? Pomidory z puszki? Można przecież było użyć domowej roboty zaprawionych pomidorów, a nie takiej chemii !!!! Uważam, że naprawdę o tej porze roku można zaproponować coś innego... zamiast kombinować. Swoją drogą, ciekawe na czym tym razem Agnes zrobiła bulion? W dzisiejszych czas kiedy tyle się mówi o zdrowym gotowaniu, o jak najmniej przetworzonym jedzeniu ... Do tego - PORA jest zdrowym warzywem, ale nie w ZIMIE!!! Agnes! Pora bardzo wychładza organizm, na lato jak najbardziej! Ogólnie program zrobiony na bardzo słabym poziomie, mało profesjonalny..... bardzo mało profesjonalny, jakość zdjęć fatalna... Polecam zapoznać się z innymi portalami kulinarnymi gdzie od patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie...a są to też amatorzy!l - i jest to na bardzo wysokim poziomie a potrawy zdrowe! I ostatnia rzecz - Pani gotująca powinna mieć króciutkie, zadbane, naturalne paznokcie... a nie długie, ciemne szpony pod którymi zostaje jedzenie - BARDZO NIEHIGIENICZNE. Mam nadzieję, że Agnes weźmie te komentarze pod uwagę,i będzie coraz lepiej...
tipacz, 26.12.2015 15:08
Przydał by się drugi statyw...
szpp, 26.12.2015 11:59
widocznie kupiłaś śledzie z przecany być może przeterminowane. żona robiła to samo i wyszło super.wogóle te przepisy są proste,tanie a jedzenie pyszne
2404658u, 26.12.2015 11:52
Witam Agnes zrobiłem śledzie w sosie majerankowym na Święta.Jak bym wiedział że one są w smaku tak nie dobre to w zyciu bym ich nie zrobił szkoda było tylko moich pieniedzy na te sledzie i czasu.Wszystko u Ciebie wygląda apetycznie ale nie da sie tego zjesc.
Probyme, 26.12.2015 10:19
popracujcie nad oświetleniem bo słabo się to ogląda, tak to spoko ;)