W programie imprezy znalazły się warsztaty kulinarne z kuchmistrzami reprezentowanymi przez Krzysztofa Gawlika członka światowej organizacji szefów kuchni (WACS-World Association of Chefs Societies oraz RM Gastro), a także mistrzów kuchni Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Nie zabrakło także pokazów kulinarnych w wykonaniu gwiazd m.in. Macieja Koźlakowskiego finalisty I edycji programu Masterchef (TVN) oraz szefów kuchni topowych oświęcimskich restauracji.
W kategorii „Ekologiczne Przysmaki” zwyciężyło Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza, producenta galicyjskiej wisienki zalanej jurajskim czarem pustyni.
Wśród nagrodzonych są też lokalne, kęckie akcenty. II miejsce trafiło do Pracowni Cukierniczej S.C. A.L.A. Piskorka z Nowej Wsi k. Kęt. za ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami. Smakołyki z nowowiejskiej cukierni zrobiły ogromne wrażenie na gościach imprezy. W kolejce po ciastka ustawił się nawet znany prezenter pogody Tomasz Zubilewicz [na zdjęciu].
Przyznano również wyróżnienie dla Stowarzyszenia Dolina Karpia oraz firmy FRANK-BUD Franciszka Sałaciaka za fileciki karpiowe w pomidorach.
foto: malopolskie.pl
Brak komentarzy