Kilka dni temu w Porębie Żegoty w miejscowości Alwiernia (powiat chrzanowski) – około 40 km od Andrychowa, zdiagnozowano ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
W sumie na terenie województwa małopolskiego w okresie od 20.12.2016 r. do 31.01.2017 r. wykryto 7 ognisk tej choroby - wszystkie u drobiu przyzagrodowego.
W celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa, wszystkie stada drobiu gospodarstw wokół ogniska ptasiej grypy w Porębie Żegoty zostaną poddane eutanazji.
W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu podtypu H5N8 w powiecie chrzanowskim, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu, informuje, że do obszaru zagrożonego w/w chorobą została włączona część gminy Zator.
Również Wojewoda Małopolski wydał rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów: chrzanowskiego, krakowskiego ziemskiego, oświęcimskiego i wadowickiego.
Dlatego też na terenie obszarów zagrożonych umieszczono tablice ostrzegawcze z napisem: „Uwaga! Wysoce zjadliwa grypa ptaków – obszar zagrożony”.
Wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 przenoszą ptaki wodne migrujące czyli ptaki dzikie. W związku z tym zaleca się unikanie bezpośredniego kontaktu z odchodami takich ptaków a także chronienie obiektów hodowlanych przed ptakami dzikimi. Szczególną uwagę i ostrożność należy zachować gdy w pobliżu gospodarstwa znajduje się zbiornik wodny (staw, rzeka), ponieważ istnieje duża możliwość skażenia wody odchodami dzikich ptaków.
W celu sprawdzenia zabezpieczenia kurników/miejsc przetrzymywania drobiu (m.in. maty dezynfekcyjne, zamkniecie drobiu), na terenie całej małopolski są i będą przeprowadzane kontrole, w które zaangażowane będą służby weterynaryjne oraz Policja. Posiadacze zwierząt, którzy nie dostosują się do wymogów zostaną ukarani wysoką karą pieniężną.- informuje Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
Od momentu wykrycia pierwszych przypadków H5N8 (listopad 2016 r.) w Polsce zdiagnozowano 35 ognisk choroby u drobiu oraz wystąpienie zakażeń ptaków dzikich w 25 lokalizacjach.
Wirus ulega zniszczeniu podczas standardowej obróbce cieplnej jaj i mięsa drobiowego. Należy podkreślić, że dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem podtypu HPAI/H5N8 u człowieka, a w chwili obecnej uważa się, że choroba ta nie stanowi zagrożenia epidemiologicznego.
Należy bezwzględnie przestrzegać zasady bioasekuracji:
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich
- nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany
- nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakci z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób
- przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu
Poniżej Rozporządzenie Wojewody Małopolskiego z dokładnym określeniem obszarów zagrożonych.
Brak komentarzy