Za nami druga odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! W Brzeszczach miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne - zwyciężyły wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla oraz żur na oryginalnym zakwasie braci Piskorków.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in. premier Beata Szydło, wicemarszałek Łukasz Smółka, Iwona Gibas z zarządu województwa, burmistrz Brzeszcz Radosław Szot oraz radni województwa: Tadeusz Arkit i Rafał Kosowski.
Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Drugim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia były Brzeszcze - Gmina Pełna Energii - miasto z pozoru niepozorne, w rzeczywistości rzeczywiście energetyczne. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych.
Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Megitza i okolicznościowy tort.
- Cieszę się, że są z nami Koła Gospodyń Wiejskich, które serwują nam smaki znane nam z dzieciństwa, ale też lokalni producenci, którzy proponują zdrową i bezpieczną żywność. To znak rozpoznawczy nie tylko w Małopolsce, ale także w całym naszym kraju. Festiwal Smaku pokazuje jakie walory smakowe ma Małopolska, a w połączeniu z turystyką daje to świetny efekt synergii - powiedział wicemarszałek Łukasz Smółka.
Szefem festiwalowej kuchni w Brzeszczach był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!
- Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla, chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki, kwasówka z jajkiem czy leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami – tak wyglądała prawdziwa uczta smaków, zapachów i kolorów. Oprócz wspólnego gotowania z Andrzejem Polanem nie zabrakło lokalnych producentów i Kół Gospodyń Wiejskich, które częstowały nas swoimi wyrobami - dodała Iwona Gibas z zarządu województwa.
Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.
Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Wilczkowicach. Przygotowane przez nie wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Przeciszowie, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kwasówką z jajkiem.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorkowie za żur na oryginalnym zakwasie, drugie przypadło Cukiernio-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.
Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:
Koła Gospodyń Wiejskich:
I miejsce - Koło gospodyń wiejskich w Wilczkowicach - Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla
II miejsce - Koło gospodyń wiejskich Brzeszcze – Bór - Chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki
III miejsce - Koło gospodyń wiejskich w Przeciszowie - Kwasówka z jajkiem
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach - Dziama
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej - Żurek na maślance
Wyróżnienie - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich - Twórczych Kobiet - Leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami
Wystawcy:
I miejsce - Bracia Piskorkowie Adam i Antoni z Nowej Wsi - Żur na oryginalnym zakwasie
II miejsce - Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” - Lody Czarny Bez
III miejsce - Tłocznia Owoców „Pawłowski" - Werbena cytrynowa w soku jabłkowym
Wyróżnienie - Lavendziarnia Stoki 6 - Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy
Wyróżnienie - Przetwórstwo mięsne „Płatek” - Kiszka wiejska
Wyróżnienie – „U Mądrego" - Zakład masarski - Pasztetowa podwędzana
Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Sucha Beskidzka (23 lipca), Dąbrowa Tarnowska (30 lipca), Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.
Brak komentarzy