reklama
reklama

Żur braci Piskorków nagrodzony w Małopolskim Festiwalu Smaku!

Kultura - Rozrywka, Wiadomości, 13.07.2023 09:22, Informacja prasowa

Następna odsłona tego pełnego pyszności wydarzenia odbędzie się już 23 lipca w Suchej Beskidzkiej.

Żur braci Piskorków nagrodzony w Małopolskim Festiwalu Smaku!

Za nami druga odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! W Brzeszczach miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne - zwyciężyły wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla oraz żur na oryginalnym zakwasie braci Piskorków.

W wydarzeniu uczestniczyli m.in. premier Beata Szydło, wicemarszałek Łukasz Smółka, Iwona Gibas z zarządu województwa, burmistrz Brzeszcz Radosław Szot oraz radni województwa: Tadeusz Arkit i Rafał Kosowski.

Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Drugim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia były Brzeszcze - Gmina Pełna Energii - miasto z pozoru niepozorne, w rzeczywistości rzeczywiście energetyczne. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych.

Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Megitza i okolicznościowy tort.

- Cieszę się, że są z nami Koła Gospodyń Wiejskich, które serwują nam smaki znane nam z dzieciństwa, ale też lokalni producenci, którzy proponują zdrową i bezpieczną żywność. To znak rozpoznawczy nie tylko w Małopolsce, ale także w całym naszym kraju. Festiwal Smaku pokazuje jakie walory smakowe ma Małopolska, a w połączeniu z turystyką daje to świetny efekt synergii - powiedział wicemarszałek Łukasz Smółka.

Szefem festiwalowej kuchni w Brzeszczach był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!

- Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla, chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki, kwasówka z jajkiem czy leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami – tak wyglądała prawdziwa uczta smaków, zapachów i kolorów. Oprócz wspólnego gotowania z Andrzejem Polanem nie zabrakło lokalnych producentów i Kół Gospodyń Wiejskich, które częstowały nas swoimi wyrobami - dodała Iwona Gibas z zarządu województwa.

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Wilczkowicach. Przygotowane przez nie wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Przeciszowie, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kwasówką z jajkiem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorkowie za żur na oryginalnym zakwasie, drugie przypadło Cukiernio-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

I miejsce - Koło gospodyń wiejskich w Wilczkowicach - Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla

II miejsce - Koło gospodyń wiejskich Brzeszcze – Bór - Chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki

III miejsce - Koło gospodyń wiejskich w Przeciszowie - Kwasówka z jajkiem

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach - Dziama

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej - Żurek na maślance

Wyróżnienie - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich - Twórczych Kobiet - Leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami

Wystawcy:

I miejsce - Bracia Piskorkowie Adam i Antoni z Nowej Wsi - Żur na oryginalnym zakwasie

II miejsce - Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” - Lody Czarny Bez

III miejsce - Tłocznia Owoców „Pawłowski" - Werbena cytrynowa w soku jabłkowym

Wyróżnienie - Lavendziarnia Stoki 6 - Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy

Wyróżnienie - Przetwórstwo mięsne „Płatek” - Kiszka wiejska

Wyróżnienie – „U Mądrego" - Zakład masarski - Pasztetowa podwędzana

Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Sucha Beskidzka (23 lipca), Dąbrowa Tarnowska (30 lipca), Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.










reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

Brak komentarzy