Na talerzu Agnes. Dzisiaj będzie słodko i pysznie

Region, GOTUJ Z..., Wiadomości, 12.12.2015 10:00, (red)
Zapraszamy na drugi odcinek naszego programu kulinarnego "Na talerzu Agnes". Co dziś gotujemy, a może pieczemy?
Na talerzu Agnes. Dzisiaj będzie słodko i pysznie

 

Zobaczcie.

 

 

BYLICOWA BABKA MAKOWA

(przepis na 2 keksówki)

Ciasto:

5 dag drożdży

Szklanka letniego mleka

Niepełna łyżeczka cukru

½ kg mąki

10 dag cukru

10 dag margaryny

Łyżeczka soli

1 jajko

Nadzienie makowe:

25 dag maku (sparzonego i dwukrotnie przekręconego przez maszynkę)

1/3 margaryny

1 jajko

10 dag cukru

10 dag rodzynek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc.

Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka z niepełną łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy margarynę, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W czasie, gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie makowe. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, na środek rozkładamy nadzienie makowe, zwijamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

AROMATYCZNY NAPÓJ HERBACIANY

6 kopiastych łyżeczek suchej herbaty

6 łyżeczek cukru

6 goździków

6 ziaren ziela angielskiego

Szczypta cynamonu

2 szklanki wrzątku

Kostki lodu z przegotowanej wody

Cytryna pokrojona w krążki

Pomarańcza pokrojona w półplasterki

Świeża bazylia do ozdoby

 

Herbatę wsypujemy do dzbanka, dodajemy kostki cukru, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, przykrywamy dzbanek i parzymy przez 5 minut. Napar cedzimy, odstawiamy do wychłodzenia.

Zimny napój rozlewamy do wysokich szklanek z kilkoma kostkami lodu. Na wierzch kładziemy krążek cytryny, półplasterek pomarańczy – podajmy ze słomką.

Przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

 

 

ZOBACZ  TAKŻE: Na talerzu Agnes - odcinek nr 1

 

 


Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

repart, 13.12.2015 10:47

Czy to reklama sklepu Spolem?

bogna38, 13.12.2015 10:30

jak długo trzeba parzyc mak???