Zobaczcie.
BYLICOWA BABKA MAKOWA
(przepis na 2 keksówki)
Ciasto:
5 dag drożdży
Szklanka letniego mleka
Niepełna łyżeczka cukru
½ kg mąki
10 dag cukru
10 dag margaryny
Łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie makowe:
25 dag maku (sparzonego i dwukrotnie przekręconego przez maszynkę)
1/3 margaryny
1 jajko
10 dag cukru
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc.
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka z niepełną łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy margarynę, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W czasie, gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie makowe. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, na środek rozkładamy nadzienie makowe, zwijamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
AROMATYCZNY NAPÓJ HERBACIANY
6 kopiastych łyżeczek suchej herbaty
6 łyżeczek cukru
6 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
Szczypta cynamonu
2 szklanki wrzątku
Kostki lodu z przegotowanej wody
Cytryna pokrojona w krążki
Pomarańcza pokrojona w półplasterki
Świeża bazylia do ozdoby
Herbatę wsypujemy do dzbanka, dodajemy kostki cukru, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, przykrywamy dzbanek i parzymy przez 5 minut. Napar cedzimy, odstawiamy do wychłodzenia.
Zimny napój rozlewamy do wysokich szklanek z kilkoma kostkami lodu. Na wierzch kładziemy krążek cytryny, półplasterek pomarańczy – podajmy ze słomką.
Przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
ZOBACZ TAKŻE: Na talerzu Agnes - odcinek nr 1
repart, 13.12.2015 11:47
Czy to reklama sklepu Spolem?
bogna38, 13.12.2015 11:30
jak długo trzeba parzyc mak???