Sponsorem dzisiejszego odcinka jest sieć sklepów MSH Wizan
Dziś skrzydełka w płatkach kukurydzianych. Zobaczcie.
SKRZYDEŁKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH Z DIPAMI
1 kg skrzydełek
Jajka
Mąka
Płatki kukurydziane
Parmezan
Olej
Sól, pieprz, ostra papryka mielona
Dip czosnkowy:
Jogurt naturalny – 200 g
3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
Sól i pieprz
Dip meksykański:
Pół szklanki pomidorów z puszki krojonych
½ cebuli
4 łyżki ketchupu pikantnego
Sól, pieprz
Ostra papryka mielona
Dip curry:
Jogurt naturalny – 200 g
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżka sosu sojowego
Sól, pieprz
Skrzydełka kroimy na pół, myjemy, osuszamy. Sól, pieprz, paprykę mieszamy i posypujemy skrzydełka. Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Jajka roztrzepujemy. Przyprawione skrzydełka obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w rozdrobnionych płatkach wymieszanych z parmezanem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Dip czosnkowy:
Mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Dip meksykański:
Pomidory i posiekaną cebulę blendujemy na gładką masę, dodajemy ketchup i przyprawy
Dip curry:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Cebulę z curry przekładamy do zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz.
Zapraszamy również na facebookowy profil Na Talerzu Agnes
gdzie codziennie zamieszczane sa nowe przepisy
Brak komentarzy