Sponsorem odcinka jest Hotel & Spa Kocierz
Zachęcamy do przesyłania własnych przepisów na adres:
Najlepsze nagrodzimy!
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PUREE SELEROWYM
I PODSMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI
20 dag polędwiczki wieprzowej
40 ml oliwy z oliwek
100 ml wina czerwonego
2 dag masła
Sól
Pieprz
2 dag miodu ( do sosu jak będzie zbyt wytrawny )
20 dag selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 dag masła
15 ml mleka 3,2%
15 ml śmietany 36%
1 gałązka tymianku
1 mała gałązka rozmarynu
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
20 dag ziemniaków w mundurkach
3 dag masła
1 gałązka tymianku
1 mała gałązka rozmarynu
Kilka listków kolendry
Sól
Pieprz
Polędwiczkę czyścimy ze wszystkich błon, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Seler, cebulę kroimy w kostkę przesmażamy na maśle. Całość zalewamy mlekiem i śmietaną, dodajemy zioła i przyprawy. Ugotowany seler miksujemy na gładką masę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i smażymy ziemniaki z ziołami na złoty kolor na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę na oliwie z wytłoczyn lub oleju. Polędwiczkę możemy po obsmażeniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut lub na małym ogniu smażyć na patelni. Po usmażeniu odkładamy ją na 5 minut, żeby odpoczęła (podczas krojenia nie wypłyną soki). Na patelnię wlewamy wino czerwone i podgrzewamy do momentu aż odparuje połowa. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku - jak sos będzie zbyt wytrawny dodajemy miodu.
Na talerzu układamy i ozdabiamy według uznania.
Brak komentarzy