Sponsorem dzisiejszego odcinka jest sieć sklepów MSH Wizan
NALEŚNIKI PO LITEWSKU
Ciasto na naleśniki:
250 ml wody
250 ml mleka
25 dag mąki
2 jajka
20 g oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Farsz:
25 dag ugotowanych ziemniaków (ok. 3-4 szt.)
25 dag białego sera (półtłustego lub tłustego)
1 cebula
Masło
Sól, pieprz, papryka ostra
Sos jogurtowy:
40 dag jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku (przeciśniętego lub drobno pokrojonego)
Sól, pieprz
Szczypiorek lub koperek
Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
Ugotowane ziemniaki mielimy razem z białym serem. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką (powinno być ostre w smaku).
Farsz rozkładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.
Składniki sosu jogurtowego mieszamy i doprawiamy do smaku.
Naleśniki podsmażamy i polewamy sosem jogurtowym.
ROGALIKI Z NUTELLĄ I MARMOLADĄ
50 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
1,2 szkl. śmietany
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
Śmietanę, drożdże i cukier dobrze mieszamy.
Mąkę, margarynę i jajko siekamy na stolnicy, dodajemy zaczyn i wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wałkujemy koło i tniemy na trójkąty. Nakładamy nutellę, marmoladę lub jabłka, zwijamy jak rogaliki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy