reklama
reklama

Festiwal smaku na rynku. Wybrano najlepsze produkty [FOTO]

Wiadomości, 21.06.2015 16:00, a
W niedzielę na wadowickim rynku odbywa się półfinał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Festiwal smaku na rynku. Wybrano najlepsze produkty [FOTO]

Wadowice to kolejny przystanek 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wszyscy, którzy odwiedzają w niedzielę pl. Jana Pawła II, mają okazję przekonać się, że papieskie miasto słynie nie tylko z kremówek. 

 

Na wadowickim rynku swoją ofertę prezentuje kilkudziesięciu lokalnych producentów żywności. Impreza ma na celu prezentację i wybór najlepszych przysmaków lokalnej kuchni. Ponadto są stoiska z darmowymi specjałami przygotowane przez restauracje, ale także panie z kół gospodyń wiejskich z całego powiatu wadowickiego.

 

Jest też polowa kuchnia. W niedzielne popołudnie zupę gotują w niej minister minister sprawiedliwości Borys Budka, marszałek małopolski Marek Sowa oraz burmistrz Wadowic Mateusz Klinowski.


 

Również tym razem wybrano najlepsze wyroby od lokalnych producentów.

 

Grand Prix tegorocznego półfinału zdobył miód wielokwiatowy leśny z Gospodarstwa Pasiecznego "Jodła" ze Skawicy (powiat suski).
Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar.
Trzecie miejsce zdobyła Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za Twaróg półtłusty. 
Wyróżnienie otrzymał  Zakład mięsny "Adam Bąk - Wieprz" za Szynkę Pieczoną. Z kolei Wadowicką Chochlę za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.

Grand Prix tegorocznego półfinału zdobył miód wielokwiatowy leśny z Gospodarstwa Pasiecznego "Jodła" ze Skawicy (powiat suski).

 

Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar.

 

Trzecie miejsce zdobyła Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za Twaróg półtłusty. 

 

Wyróżnienie otrzymał Zakład mięsny "Adam Bąk - Wieprz" za Szynkę Pieczoną. Z kolei Wadowicką Chochlę za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.

 

Oceniała również publiczność. Nagrodę publiczności w kategori "Ekologiczne smaki" zdobyła Pasieka Gucio Józef Wenda za Miód wielokwiatowy.

 

W kategorii „Tradycyjne specjały" najwięcej głosów zdobyły Filety karpia w pomidorach ze Spiżarni Doliny Karpia.

 

Z kolei w kategorii "Smakołyki z legendą" wygrał Twaróg półtłusty ze Spółdzielni Mleczarskiej Wieprz, a w kategorii "Jak u mamy" - Tort chlebowy ze Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

dr_house, 22.06.2015 20:00

@igor7 zmień psychiatrę bo ten co cie prowadzi to jakiś nieudolny jest.

igor7, 21.06.2015 18:44

zanurzyć głowę w szambie,zjeść zupę od tego burmistrza...to muszą być podobne doznania estetyczne i smakowe;.))) ...