Szkoła w Targanicach wzięła udział w ogólnopolskiej akcji „Stołówkowo, czyli smacznie i zdrowo” organizowanej przez przedsiębiorstwo Nestlé Professiona, do którego należą takie popularne marki jak: Nescafe, Winiary, Kitkat czy Nałęczowianka.
Jak przekazuje nam dyrektor ZSS Targanice Barbara Borgosz, zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiego trzydaniowego „menu stołówkowego” czyli przepisu na zupę, II danie i deser, uwzględniając wskazówki żywieniowe i kulinarne. Należało również uzasadnić dlaczego dane danie jest zdrowe.
Okazało się, że przepisy które przygotowała szefowa szkolnej kuchni w Targanicach Stanisława Bury zajęły pierwsze miejsce w konkursie. W nagrodę we wtorek (08.05.) przeprowadzono w ich szkolnej kuchni warsztaty kulinarne poprowadzone przez Doradcę Kulinarnego Łukasza Jończyka. Placówka otrzymała także zestaw sprzętu gastronomicznego do wyposażenia szkolnej kuchni o wartości 500 zł. W warsztatach, które miały na celu ulepszenie konkursowych potraw, wzięły udział panie kucharki i intendentki ze szkoły w Targanicach. Podczas spotkania wykonano profesjonalne zdjęcia posiłków, które potem zostaną udostępnione na oficjalnej stronie Nestlé. Zobaczcie ja kto wyglądało.
A tutaj przepisy na konkursowe potrawy:
Brak komentarzy