Pączki oblane słodkim lukrem lub polewą czekoladową, posypane wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi, udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową, a także równie smaczne, choć mniej efektowne z wyglądu oponki – takie pyszności przygotowali uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej na tłusty czwartek.
Pod czujnym okiem dra Krzysztofa Maciejowskiego młodzież uczyła się przyrządzać słodkości nieodzowne w ostatni czwartek przed wielkim postem. W czasie tych jakże apetycznych lekcji uczniowie nie tylko doskonalili swe umiejętności kulinarne, ale również ćwiczyli pracę w grupach.
Ich poczynania bacznie śledzili koledzy i koleżanki z technikum fotografii i multimediów, działającym w tym samym Zespole Szkół. Nie tylko dlatego, by jak najszybciej wypróbować łakocie powstające w pracowni. Mieli oni ważne zadanie udokumentowania na nagraniach wideo i zdjęciach pracy młodych adeptów sztuki cukierniczej.
Foto: Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Brak komentarzy