Klaudia Kasprzak to pochodząca z Sułkowic k. Andrychowa projektantka. Studiowała Wzornictwo na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Warszawie oraz Collaborative and Industrial Design w Helsinkach.
Zajmuje się projektowaniem produktu pod wdrożenia przemysłowe, projektowaniem mebli, stoisk targowych oraz grafiką użytkową. Pracuje również jako pracownik dydaktyczny na krakowskiej ASP. Ma na swoim koncie wiele wdrożonych projektów oraz liczne nagrody i stypendia.
W tym roku zostało jej przyznane Stypendium Ministra Kultury na zrealizowanie wyjątkowego projektu – plateru na jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie, Bocuse d’Or.
Pod koniec marca w Budapeszcie odbyły się eliminacje europejskie, gdzie nasz kraj reprezentował jeden z wyjątkowych polskich szefów kuchni - Jakub Kasprzak (zbieżność nazwisk jest przypadkowa). Istotnym elementem tego konkursu jest prezentacja potraw mięsnych na specjalnie zaprojektowanym platerze, którego gabaryty są ściśle określone w regulaminie konkursu.
Waga plateru wraz z jedzeniem nie może przekraczać 20 kg, powinna posiadać średnicę 90 cm i nie przekraczać wysokości 30 cm wraz z wszelkimi dekoracjami. Ta wyrafinowana konstrukcja ma za zadanie pomieścić 14 porcji degustacyjnych dla sędziów i służyć jako mobilna platforma do prezentacji jedzenia przed zgromadzoną publicznością i członkami jury. Klaudia zaprojektowała plater bursztynowo- miedziany, nawiązujący do estetyki sztuki dwudziestolecia międzywojennego w Polsce.
Fotografie z konkursu fot. Jakub Pindych
Plateru fot. Łukasz Bernas
https://www.instagram.com/klaudia.kasprzak_design/ www.klaudiakasprzak.pl
Brak komentarzy