W okresie świątecznym zwykle zostają nam nadwyżki żywności. Zgodnie z tradycją, przygotowujemy wiele potraw wigilijnych, a nie wszystkie jesteśmy w stanie potem zjeść. Na święta też szykujemy przeróżne frykasy, często w nadmiarze, z obawy, by niczego nie zabrakło dla gości. Jeśli okaże się, że mamy za dużo jedzenia, nie musimy wyrzucać tego, co zostanie. Lepiej oddać to innym!
Już trzy lata temu 48 Drużyna Wędrownicza „Północ” im. Sophie Scholl, działająca przy Hufcu ZHP Andrychów, założyła dzięki wsparciu magistratu jadłodzielnię, czyli miejsce, w którym można zostawiać nadmiar żywności dla potrzebujących. Działa ona w poczekalni andrychowskiego dworca PKS i czynna będzie nawet w święta. 25 i 26 grudnia można tam przynosić potrawy i produkty spożywcze od 9.00 do 18.00. Poza okresem świątecznym jadłodzielnia działa od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00-16.00.
Można w niej zostawiać świeże domowe dania, przetwory, warzywa, owoce, pieczywo, sery, jogurty i inne produkty, których termin przydatności do spożycia jeszcze nie upłynął. Harcerze proszą, by nie przynosić do jadłodzielni produktów przeterminowanych, nabiału w otwartych opakowaniach, jaj, surowego mięsa ani ciast z kremami.
bot, 19.12.2022 16:59
https://www.oswiecimonline.pl/oswiecim-kupcy-do-janusza-chwieruta-prezydent-niszczy-lokalnych-przedsiebiorcow/