Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia są ulubionymi w roku. Kochamy je nie tylko ze względu na ich religijne znaczenie, ale też za niepowtarzalną atmosferę. Ci, którzy lubią się w niej zanurzyć, zanim nastanie właściwy czas świętowania, w niedzielne popołudnie mogli to zrobić w Inwałdzie.
W Park Hotel Łysoń & Spa odbyła się 23. edycja Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wigilijny, organizowanego przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Goście tego wydarzenia znaleźli tam mnogość wigilijnych potraw, świątecznych dekoracji oraz pieśni. Na półmiskach pyszniły się karpie, śledzie i inne ryby, były też pierogi, paszteciki, groch z kapustą, rolady, sałatki, lukrowane pierniczki oraz ciasta. Na każdym stole było coś, co zachwycało smakiem, a niekiedy również oryginalnością.
Wigilijne frykasy przyrządziły panie z kół gospodyń w Andrychowie, Frydrychowicach, Gierałtowiczkach, Głębowicach, Nidku, Roczynach, Rzykach, Sułkowicach Bolęcinie i Łęgu, Świnnej Porębie, Targanicach i Targanicach Dolnych oraz Zagórniku. Uroczystość uświetnił występ Zespołu Pieśni i Tańca Andrychów, który świętował w tym roku 25 urodziny.
Grand Prix w konkursie na stół wigilijny zdobyły gospodynie z Roczyn.
Foto: Edyta Łepkowska
Brak komentarzy