reklama
reklama

Na talerzu Agnes. Odcinek nr 8

GOTUJ Z..., Wiadomości, 23.01.2016 10:00, a
Kolejny odcinek "Na talerzu Agnes". Dziś będzie coś na słodko.
Na talerzu Agnes. Odcinek nr 8

Sponsorem dzisiejszego odcinka jest sieć sklepów MSH Wizan

 

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI PO LITEWSKU

Ciasto na naleśniki:

250 ml wody

250 ml mleka

25 dag mąki

2 jajka

20 g oleju

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru


Farsz:

25 dag ugotowanych ziemniaków (ok. 3-4 szt.)

25 dag białego sera (półtłustego lub tłustego)

1 cebula

Masło

Sól, pieprz, papryka ostra

 

Sos jogurtowy:

40 dag jogurtu naturalnego

4 ząbki czosnku (przeciśniętego lub drobno pokrojonego)

Sól, pieprz

Szczypiorek lub koperek


Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.

Ugotowane ziemniaki mielimy razem z białym serem. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką (powinno być ostre w smaku).

Farsz rozkładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.

Składniki sosu jogurtowego mieszamy i doprawiamy do smaku.

Naleśniki podsmażamy i polewamy sosem jogurtowym.

  

ROGALIKI Z NUTELLĄ I MARMOLADĄ

50 dag mąki

1 margaryna

1 jajko


1,2 szkl. śmietany

5 dag drożdży

2 łyżki cukru


 Śmietanę, drożdże i cukier dobrze mieszamy.

Mąkę, margarynę i jajko siekamy na stolnicy, dodajemy zaczyn i wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wałkujemy koło i tniemy na trójkąty. Nakładamy nutellę, marmoladę lub jabłka, zwijamy jak rogaliki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.


 

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy