Sponsorem programu jest
CHLEB OWSIANY
8 łyżek płatków owsianych górskich
5 dag drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę cukru
1 l ciepłej wody
1 kg mąki
1 garść łuskanego słonecznika
1 garść siemienia lnianego
2 łyżki mleka i 2 łyżki słonecznika do dekoracji
Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól, cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść łuskanego słonecznika. Całość mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy odrobinę mleka, posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Jajka faszerowane mascarpone z anchois
8 jajek
4 łyżki mascarpone
2 ząbki czosnku
Gałązka lubczyku
4-5 anchois
Łyżka startego parmezanu
3 łyżki majonezu
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz
Kawior do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.
Jajka faszerowane serkiem mascarpone z rzodkiewką i koperkiem.
5 jajek
125 g mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany
Pęczek rzodkiewki
Pęczek koperku
Sól
Pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.
Zapraszamy również na facebookowy profil Na Talerzu Agnes
Brak komentarzy