Zużyty olej jadalny czy inne tłuszcze używane do smażenia najczęściej wylewamy do zlewu, chociaż nie jest to najlepszy pomysł. W ten sposób możemy doprowadzić do zatkania rur spustowych, a nawet spowodować awarię lokalnej sieci kanalizacyjnej.
Teraz jednak są lepsze możliwości na pozbycie się zużytych tłuszczy spożywczych. Wystarczy przelać je do plastikowej butelki, a następnie zanieść do specjalnie oznakowanego pojemnika. Jest ich sporo w gminach Andrychów i Kęty, które przystąpiły do ekologicznego projektu segregacji olejów i innych tłuszczy jadalnych. Tutaj znajduje się mapka z ich lokalizacją.
Segregować można wszystkie zużyte oleje spożywcze (słonecznikowy, z oliwek, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne - także te z sałatek, konserw, zalew olejowych czy marynat do grilla), a ponadto masło, margarynę i smalec. Zlewając je do plastikowych butelek i oddając do specjalnych pojemników dbamy nie tylko o stan rur kanalizacyjnych.
Dzięki temu mamy też wpływ na zmniejszenie poziomu zanieczyszczenia ścieków, pomagamy zredukować ilość emitowanego CO2 i zmniejszamy zapotrzebowanie na uprawę roślin oleistych. Przetworzony olej staje się surowcem do produkcji biopaliw stosowanych w lotnictwie i przemyśle samochodowym.
Foto: Pixabay
Brak komentarzy