reklama

Publiczność doceniła roladę polędwicową z Wieprza

, Gospodarka, Wiadomości, 25.08.2014 14:45, (red)
Znamy najlepsze małopolskie produkty. Krakowska publiczność doceniła roladę z Wieprza.
Publiczność doceniła roladę polędwicową z Wieprza

 

Znamy najlepsze małopolskie produkty
W niedzielę na krakowskim placu Wolnica odbył się finał małopolskiego festiwalu Smaku. Swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu. 
Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze.
Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.
Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej. 
Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem,  ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski). Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach). Jury podziękowało i nagrodziło również blogerów kulinarnych, którzy podczas finału i wszystkich siedmiu regionalnych półfinałów prezentowali swoje dania i częstowali nimi wszystkich gości festiwalu. 
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych. 

W niedzielę (24.08) na krakowskim placu Wolnica odbył się finał małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu. 

 

Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze.

 

- Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.

 

Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej. Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów.

 

Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski).

 

Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach).

 

Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:

Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz

Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska

Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz

Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa

 

Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych. 

Stoisko ZM Adam Bąk z Wieprza podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie.

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

Brak komentarzy