Znamy najlepsze małopolskie produkty. Krakowska publiczność doceniła roladę z Wieprza.
Znamy najlepsze małopolskie produkty
W niedzielę na krakowskim placu Wolnica odbył się finał małopolskiego festiwalu Smaku. Swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu.
Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze.
Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.
Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej.
Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski). Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach). Jury podziękowało i nagrodziło również blogerów kulinarnych, którzy podczas finału i wszystkich siedmiu regionalnych półfinałów prezentowali swoje dania i częstowali nimi wszystkich gości festiwalu.
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.
W niedzielę (24.08) na krakowskim placu Wolnica odbył się finał małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu.
Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze.
- Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.
Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej. Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów.
Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski).
Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach).
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.
Stoisko ZM Adam Bąk z Wieprza podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie.
Brak komentarzy