Świąteczny czas to spotkania w gronie rodzinnym a co za tym idzie - jedzenie. W czasie świąt Polacy marnują ogromne ilości żywności. Większość niezjedzonych produktów ląduje w koszu. Co roku marnuje się 4,8 mln ton żywności!
Hufiec ZHP Andrychów znalazł na to sposób i po raz kolejny promuje akcję – „Nie karm kosza, przynieś do jadłodzielni”
Jadłodzielnia znajduje się w poczekalni dworca autobusowego przy ulicy Krakowskiej w Andrychowie. W dniach świątecznych, 17 i 18 kwietnia, jak i we wszystkie pozostałe dni w roku, jest otwarta w godzinach 8 - 16.
W Kętach natomiast na terenie starego targu przy ul. Wszystkich Świętych funkcjonuje wolnostojący budynek z lodówką, do której chętni mogą oddawać produkty spożywcze
Wewnątrz małego budynku a w zasadzie budki, stoi duża lodówka, a obok niej półka na produkty, które nie wymagają schłodzenia.
Całość zgodna jest z wymogami Foodsharing Polska. Jest też podjazd dla wózków, by miejsce dostępne było dla każdego.
Brak komentarzy