Zbilansowana dieta
Jesień i zima to czas zwiększonej zachorowalności, w którym warto zwrócić uwagę na produkty spożywcze wzmacniające system immunologiczny. Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie, podobnie jak odpowiednia ilość snu oraz odpoczynku. Z pomocą przychodzi zbilansowana dieta, która jest bogata w mikroelementy, czyli witaminy i minerały. W sezonie jesienno-zimowym należy jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców. To źródło witaminy C, która znajduje się w porzeczce czarnej, brukselce, papryce czerwonej, natce pietruszki, brokułach, truskawkach czy pomarańczy. Poza tym powinniśmy zaopatrzyć organizm w ß-karoten dostępny w marchewce, jarmużu, szpinaku, szczypiorku, morelach, melonach i wielu innych produktach żywnościowych. W jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku, który ma właściwości antybakteryjne. Pamiętajmy także o kwasie tłuszczowym omega-3, maślankach, kefirach, owocach morza, rybach morskich. Unikajmy wysoko przetworzonego jedzenia, które jest niezdrowe. Ograniczmy alkohol, kofeinę, słone przekąski, słodycze.
Drogocenne witaminy
Przed rozpoczęciem jesieni warto pomyśleć o preparatach, które wspomagają odporność. Suplementacja stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Dla podtrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu w okresie jesienno-zimowym niezbędna jest witamina D, która korzystnie wpływa na sprawność układu odpornościowego. Poza tym zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy oraz wspomaga w walce z alergią czy astmą. Należy też sięgać po połączenie witaminy C i rutyny, która nie tylko uszczelnia naczynia krwionośne, ale też wspomaga odporność. Pamiętajmy, że na zachorowania podatne są także dzieci. W ich przypadku warto pomyśleć o tranie, oleju z wątroby rekina lub kwasach omega-3. Suplementy diety są dostępne w płynie, kapsułkach i żelkach. Osoby o obniżonej odporności mogą też kupić wyciągi roślinne, takie jak: ekstrakt z imbiru, czosnku lub dzikiej róży. Wiele preparatów zawiera w składzie cenne flawonoidy oraz przeciwutleniacze o właściwościach immunostymulujących.
Ruch to zdrowie
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Jogging, jazda na rowerze czy rolkach pozytywnie wpływa nie tylko na naszą kondycję, ale też wzmacnia odporność. Warto też ćwiczyć w domu przez co najmniej 30 minut dziennie. Silny organizm jest mniej podatny na infekcje. Regularne ćwiczenia poprawiają także wydolność oddechową i krążenie. Doskonałym pomysłem jest wyjazd w góry lub nad morze. Zmiana klimatu sprzyja zwalczaniu infekcji. Coraz większa liczba osób decyduje się na wypróbowanie różnych technik relaksacyjnych, które pomagają zwalczyć codzienny stres. Nie zapominajmy też o odpowiedniej ilości snu. Osoby mające kłopoty z zasypianiem powinny wypijać przed snem napary ziołowe z melisy. Wrogiem naszej odporności są papierosy, kawa i alkohol. W związku z tym należy je ograniczyć, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Podsumowanie
Zwiększenie odporności organizmu nie jest wcale trudnym zadaniem. Wystarczy stosować naturalne preparaty i wdrożyć lekkostrawną dietę o odpowiedniej kaloryczności, ćwiczyć regularnie, unikać stresu, spać odpowiednio długo oraz w miarę możliwości korzystać z dobroczynnego działania słońca. Wyrobienie w sobie pewnych nawyków z pewnością się opłaci. Każdy organizm potrzebuje wsparcia podczas zmieniających się warunków pogodowych za oknem. Więcej informacji na temat wzmocnienia odporności jesienią znajdziesz na https://wylecz.to
Brak komentarzy