reklama
reklama

Wzmocnij odporność z dietetykiem – Naturhouse w Andrychowie!

Artykuły sponsorowane, Wiadomości, 30.11.2020 19:55,
Wzmocnij odporność z dietetykiem – Naturhouse w Andrychowie!

Czym jest odporność?

Mówiąc w skrócie, jest to zdolność organizmu do obrony przez szkodliwymi patogenami (wirusami, grzybami, toksynami, bakteriami, pasożytami, alergenami).
Odporność jest uzależniona od wielu czynników, w tym w bardzo dużym stopniu od sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, czy umiejętności radzenia sobie ze stresem.


Układ odpornościowy składa się z wielu narządów, w których powstają i rozwijają się komórki odpornościowe. Jednym z najważniejszych jest… jelito cienkie. W ścianie i błonie śluzowej jelita znajduje się tkanka limfatyczna, w której zachodzi rozpoznanie „wrogich” antygenów i próba ich zniszczenia.
Czyli kluczem do budowania odporności będzie zadbanie o zdrowie naszych jelit.

Zasady zdrowego stylu życia, które wpływają na budowanie odporności

Bardzo ważne jest, żeby pamiętać zarówno o tym, jak jeść, jak i o tym, co jeść. Dobra kondycja naszych jelit, całego układu pokarmowego i w konsekwencji układu odpornościowego zależy w dużej mierze od stosowania zasad zdrowego żywienia oraz unikania niewłaściwych nawyków.

Pamiętaj o:

→ regularnych posiłkach oraz przerwach pomiędzy nimi ok. 3 – 4 godz.

→ codziennej, umiarkowanej aktywności fizycznej

zdrowym śnie (min. 7 godz.)

→ piciu wody (ok. 2 l/dziennie)

→ nie przejadaniu się

→ zjedzeniu śniadania w ciągu 1 godziny od przebudzenia się

UNIKAJ

→ nadmiaru cukru i syropu glukozowo – fruktozowego;

→ żywności przetworzonej (fast food, słone przekąski)

→ tłuszczów utwardzonych

→ używek (alkohol, papierosy)

→ dodatków do żywności: barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku, stabilizatorów – niszczą błonę śluzową jelita

→ przewlekłego stresu


Zastosuj zamienniki na zdrowsze:

Składniki diety o szczególnym znaczeniu dla odporności


WITAMINY

Wit. C –antyoksydant, który bierze udział w produkcji białych krwinek. Zapobiega uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych, bierze udział w zwalczaniu bakterii i wirusów, warunkuje prawidłowe wchłanianie składników mineralnych np. żelaza, również bardzo ważnego w procesach wiążących się z odpornością.
Źródła: dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, acerola, rokitnik, aronia, papryka, kiszona kapusta.

Wit. A – wpływa na wzrost produkcji ciał odpornościowych we krwi i odpowiada za stan błon śluzowych, które stanowią barierę dla wirusów i bakterii. Jest antyoksydantem- zwalcza wolne rodniki, również przyczyniając się do zwiększenia zdolności samoregulacji organizmu. Podstawowym źródłem pokarmowym witaminy A (w postaci retinolu) są: masło, margaryny witaminizowane, jaja, twaróg tłusty, podroby oraz ryby, zwłaszcza śledzie, sardynki i tuńczyk. W postaci beta karotenu występuje w: marchwi, pomidorach, dyni, szpinaku, kapuście, morelach czy pomarańczach.

Wit. D3 – mało źródeł w pożywieniu, rekomendowana suplementacja!

Wit. E – antyoksydant, występuje głównie w olejach tłoczonych na zimno.

Wit. B6 – bierze udział w tworzeniu przeciwciał. Znajdziemy ją np. w kaszy gryczanej, płatkach owsianych, razowym pieczywie, ale także w mięsie i jajach.


MIKROELEMENTY

Cynk – bierze udział w wytwarzaniu, dojrzewaniu oraz aktywności leukocytów (białych krwinek). Głównym źródłem cynku w pożywieniu są produkty zbożowe, mięso, wędliny, ryby, a także orzechy, ziarna słonecznika, dyni.

Selen – wykazuje właściwości antyzapalne, uczestniczy w zwiększeniu liczby limfocytów T. Źródłem selenu są otręby pszenne, drożdże, ziarna kukurydzy, czosnek, pomidory, nasiona roślin strączkowych, a także ryby i ich przetwory.

Żelazo – Wzmacnia działanie systemu odpornościowego. Źródłem łatwo przyswajalnego żelaza (hemowego) jest mięso i jego przetwory, jaja, ryby, mleko i przetwory mleczne. Spore ilości żelaza znajdziemy również w nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, ryżu, zielonym groszku, burakach czerwonych i produktach zbożowych, ale niestety w postaci trudniej przyswajalnej (żelazo niehemowe). Można to jednak zmienić jedząc jednocześnie z nimi warzywa i owoce bogate w witaminę C (porzeczki, papryka, maliny, pomidory, kiszonki).


PROBIOTYKI tzw. dobre bakterie

Największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest układ pokarmowy. Jelita to miejsce, gdzie produkowane są limfocyty odpowiedzialne za odpowiedź immunologiczną, wytwarzanie przeciwciał i zabijanie patogenów. Dla uzyskania wysokiej odporności konieczne jest posiadanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej w jelitach, która nie tylko konkuruje o miejsce w błonie śluzowej jelita z patogenami, lecz także wspomaga procesy trawienne. Błona jelitowa pozbawiona korzystnej mikroflory przepuszcza do wewnątrz toksyny, drobnoustroje i wirusy. Prawidłowa mikroflora bakteryjna zapewnia nie tylko wyższą odporność, lecz zmniejsza również ryzyko zatruć pokarmowych.

Probiotyczne szczepy bakterii (Lactobacillus, Bifidobacterie) znajdziesz w: kiszonkach (ogórki, kapusta) mlecznych napojach fermentowanych: jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne.

V. KWASY OMEGA 3 – działają przeciwzapalnie, decydują również o prawidłowej budowie błon komórkowych komórek układu odpornościowego, a zatem warunkują ich sprawne działanie. Bogactwem tych kwasów są przede wszystkim tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela, halibut, tuńczyk), migdały, orzechy włoskie, masło orzechowe oraz niektóre oleje roślinne (lniany, arachidowy i rzepakowy).


Lider w dziedzinie dietetyki i żywienia w całym powiecie wadowickim.

Chyba każdy z nas chciałby móc wypowiedzieć magiczne zaklęcie, które sprawiłoby, że zbędne kilogramy po prostu by zniknęły. Kiedy więc znajdujemy w Internecie kolejne diety cud, chcemy wierzyć w to, że dzięki ich stosowaniu uda nam się bez wysiłku pozbyć nadwagi. Ale... czy to naprawdę możliwe? Nie. Zrzucenie zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo to znacznie więcej niż tylko dieta. Odchudzanie jest procesem, który jeśli będzie przeprowadzony pod okiem specjalisty, da skuteczne i długotrwałe rezultaty. Dietetyk Naturhouse w Andrychowie dowiodła skuteczności swojej metody, nie tylko w kwestii utraty kilogramów, ale przede wszystkim utrzymania osiągniętej wagi.

SKĄD PEWNOŚĆ, ŻE TRAFIŁEŚ DO SPECJALISTY?

Poradni dietetycznych jest w Polsce coraz więcej. Nie każdemu dietetykowi warto jednak zaufać - nie wszyscy posiadają kwalifikacje odpowiednie do tego, aby naprawdę nam pomóc. Dowiedz się, po czym poznasz, że nasz dietetyk jest prawdziwym profesjonalistą!

  1. Wykonanie badań antropometrycznych.

Już podczas pierwszej wizyty dietetyk powinien wykonać kilka badań, które pozwolą lepiej poznać aktualny stan naszego organizmu - żaden dobry specjalista nie będzie oceniał naszej figury “na oko”! Podstawowymi badaniami, jakie muszą zostać wykonane, aby móc ułożyć odpowiednią dietę, są: ważenie, mierzenie, obliczanie wskaźnika BMI, a także badanie składu ciała, które udzieli odpowiedzi na dwa ważne pytania: ile posiadamy zatrzymanej wody metabolicznej oraz jaka ilość tkanki tłuszczowej znajduje się w naszym ciele.

  1. Dobry dietetyk - dobry słuchacz

Przy ustalaniu odpowiedniej diety ogromne znaczenie mają wyniki badań, jakie wykona dietetyk. Niebagatelną rolę odgrywają jednak również nasze preferencje, dotychczasowe nawyki żywieniowe, a także ogólna sytuacja życiowa. Dobry dietetyk powinien więc przeprowadzić dokładny wywiad oraz umieć nas wysłuchać. Specjalista nie powinien za wszelką cenę forsować własnej “wizji” naszej diety - powinien wziąć także pod uwagę nasze potrzeby, oczekiwania oraz ewentualne obawy. Doświadczony dietetyk wie, że aby dieta przyniosła rezultaty, musi być z nami w nieustannym dialogu i tworzyć klimat wzajemnego zaufania. Z drugiej strony, dietetyk musi szanować naszą prywatność - jeżeli na jakieś pytanie nie chcemy udzielać odpowiedzi, to mamy do tego prawo!

  1. Odpowiednie wykształcenie.

Osoba, której powierzamy nasze zdrowie, powinna posiadać odpowiednie kwalifikacje i duże doświadczenie jako dietetyk. Nie ufajmy więc “specjaliście”, który ukończył jedynie dwudniowy kurs dietetyki! Jeżeli jednak osoba, do której się udajemy, posiada ukończone studia wyższe na kierunku dietetyka lub technologia żywności i żywienia człowieka, to znaczy, że trafiliśmy “pod właściwy adres”, czyli Legionów 7 w Andrychowie.

4. Racjonalna wizja diety

Każdy odpowiedzialny specjalista od spraw żywienia powinien wiedzieć, że aby dieta przyniosła trwałe rezultaty, musi trwać odpowiednią ilość czasu. Zwykle przyjmuje się, że odpowiednie tempo chudnięcia to maksymalnie kilogram na tydzień - taki spadek wagi sprawi, że po zakończonym odchudzaniu nie dotknie nas efekt jo-jo. Nie inaczej jest w przypadku diet na przytycie, antycellulitowych czy wzmacniających włosy, skórę i paznokcie - dietetyk powinien być z nami szczery i nie obiecywać natychmiastowych rezultatów.

5. Indywidualne podejście do pacjenta.

Dobry dietetyk do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie. Dostosowuje godziny posiłków i sposób ich przygotowania do trybu pracy. Szanuje czas, zdrowie i portfel pacjenta. Nie marnuje jedzenia. Układa jadłospis tak, aby otwarte już 'opakowanie sera' zużyć w całości, w najbliższym czasie i tak by posiłki opierały się na sezonowości.


BEZPŁATNA KONSULTACJA

Podczas pierwszej, bezpłatnej wizyty poznasz swojego dietetyka, a także dowiesz się wielu ciekawych informacji na temat swojego ciała. Profesjonalista przeprowadzi także z Tobą dokładny wywiad dietetyczno-medyczny dotyczący oceny Twoich aktualnych nawyków żywieniowych, stylu życia, trybu pracy, przebytych chorób, przyjmowanych leków i dolegliwości, z którymi się borykasz, a nawet upodobań smakowych i ulubionych potraw. Decyzja o rozpoczęciu kuracji należy do Ciebie.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że trafiłeś do specjalisty, posiadającego odpowiednią wiedzę i doświadczenie - odwiedź nasze Centrum Dietetyczne Naturhouse. Nasz specjalista od reedukacji żywieniowej – mgr inż. Katarzyna Surma pomoże Ci rozwiązać każdy problem, jaki wiąże się z odżywianiem!


Godziny otwarcia:

  • Poniedziałek 11.00 -15.00

  • Wtorek 8.00 -16.00

  • Środa 11.00 -18.00

  • Czwartek 11.00 -18.00

  • Piątek 8.00 -12.00

Możliwość ustalenia innych godzin wizyt.

Kuracje odchudzające:


Kuracje na przytycie i zwiększenie masy mięśniowej


*Prezentowane metamorfozy pochodzą wyłącznie z punktu dietetycznego Naturhouse w Andrychowie. Zdjęcia nie są zapożyczone z innych miast.

Październik zakończyliśmy piękną sumą straconych 117 kilogramów w ciągu 22 dni.


Nie zapomnij polubić nas na FACEBOOKU, gdzie dodajemy wiele dietetycznych ciekawostek, metamorfoz naszych podopiecznych oraz organizujemy konkursy z fantastycznymi nagrodami:

NATURHOUSE ANDRYCHÓW - https://www.facebook.com/naturhouseandrychow/



Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy