Pizza w wersji śniadaniowej? To proste!
Czy można zacząć dzień od pizzy? Choć brzmi to nieco absurdalnie, w istocie wszystko jest kwestią dodatków. Wystarczy na drożdżowe ciasto nałożyć te składniki, które zazwyczaj znajdują się w zestawach śniadaniowych, by móc przemienić ten włoski przysmak w podstawę smacznego i pożywnego śniadania. Jakie dodatki będą najlepsze? Wybór jest szeroki, choć główną rolę odgrywa tutaj jajko sadzone. To dzięki niemu idealnym daniem na początek długiego i pracowitego dnia może stać się pizza. Zielona Góra znana jest z oryginalnych pomysłów na takie połączenie. Z jakich przepisów najczęściej korzystają mieszkańcy tego miasta?
Jak przygotować ciasto?
Moda na kuchnię włoską sprawiła, że gotowe spody do pizzy możemy kupić w wielu sklepach spożywczych. Jeśli jednak wolimy własne wypieki, możemy takie ciasto przygotować we własnym domu. Jak? Wystarczy 30 g świeżych drożdży połączyć z mąką pszenną (900 g), olejem (6łyżek) i ciepłą wodą (0,5 litra), by uzyskać puszyste ciasto. By miało ono wspaniały smak, należy je w trakcie wyrabiania doprawić odrobiną soli. Gdy ciasto wyrośnie, należy z niego uformować spody do pizzy. Każdy z nich po spędzeniu 10-15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przemieni się w fantastyczny spód do pizzy, na którym będziemy mogli ułożyć dowolne dodatki. Jakie kompozycje najlepiej sprawdzą się w wersji śniadaniowej?
Pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Dla tych, którzy lubią warzywa, doskonałym daniem na początek dnia może się okazać pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym. Szpinak, połączony z pomidorami, serem i jajkiem, pozwoli nam stworzyć taką kompozycję, dzięki której zaczniemy dzień w wyjątkowo przyjemny sposób.
Pizza z jajkiem i szynką
Jajko i szynka to składniki, które na drożdżowym placku pojawiają się dość często. W tej wersji jajko gotowane, pokrojone na drobne kawałki, zastępuje jajko sadzone, ułożone w centralnej części pizzy. Co może pojawić się obok jajka? Otoczka z żółtego sera i koktajlowych pomidorków będzie ciekawym rozwiązaniem. Warto też pamiętać o takich przyprawach, jak bazylia, oregano oraz pieprz. Dzięki nim kolorowe i pożywne śniadanie nabierze rewelacyjnego smaku.
Pizza z serowo-cebulowym spodem
A co z tymi, którzy cenią sobie pożywne i smaczne śniadania? Dla nich idealną propozycją będzie połączenie smaku jajka i pieczarek. By przygotować takie danie, nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy pokroić w kostkę pieczarki, podsmażyć je z cebulką, a następnie ułożyć je na cieście do pizzy. Gdy taki spód będzie gotowy, wystarczy wbić na pizzę jajka, doprawić, a całość włożyć do rozgrzanego piekarnika. Po 15-20 minutach posiłek będzie gotowy.
Pizza może nas zaskoczyć swymi formami oraz nietypowymi składnikami, a oryginalne przepisy sprawiają, że tym włoskim specjałem z pewnością się nie znudzimy. Śniadaniowa wersja pizzy, w której główną rolę odgrywa jajko sadzone, jest na to najlepszym dowodem.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Brak komentarzy