Czy znamy dobroczynne właściwości sera żółtego?
Ser żółty jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który pomaga uchronić nas przed osteoporozą, wzmacnia kości i zęby. Jeden plasterek sera zawiera tyle wapnia co pełna szklanka mleka.
Ser żółty zaopatruje nasz organizm w pełnowartościowe białko, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych.
Ser żółty dostarcza witaminy z grupy A, B i D oraz miedź i cynk, które są odpowiedzialne za budowę naturalnej bariery organizmu przed bakteriami i wirusami.
Ser żółty zawiera również tryptofan, który wspiera wydzielanie w organizmie serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, odpowiada on za nasze samopoczucie.
Ser żółty praktycznie nie zawiera laktozy w związku z tym na ogół jest dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją tego cukru.
Ser żółty to źródło witaminy K, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.
Prawdziwy ser żółty nie zawiera tłuszczy roślinnych.
Ze względu na kaloryczność sery żółte powinny być spożywane systematycznie ale w rozsądnych ilościach. Najlepiej spożywać go rano – podany na śniadanie zapewni pokaźną dawkę energii.
Sery żółte w Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu wytwarzane są w oparciu o niezmienne od lat tradycyjne serowarskie procedury.
Przypominamy że nasze wyroby dostępne są w wielu sklepach Małopolski i Śląska, a sery żółte i masło dostępne są
teraz w promocyjnych cenach.
Zapraszamy również do naszego sklepu firmowego w Wieprzu
od poniedziałku do piątku w godz. 7:00 – 15:30
sobota w godz. 7:00 – 13:00
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Brak komentarzy