reklama
reklama

Jak wybrać kawę do ekspresu? Poradnik

Region, Wadowice, Andrychów, Sucha Beskidzka, Kalwaria Zebrzydowska, Kęty, Zator Artykuły sponsorowane, Wiadomości, 03.10.2024 13:15,
Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu ma ogromny wpływ na smak i aromat napoju, który pijesz każdego dnia. Niezależnie od tego, czy należysz do grona miłośników mocnego espresso, czy delikatniejszego cappuccino – jakość użytych ziaren ma znaczenie. Na co zwrócić uwagę w trakcie zakupu? Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu.
Jak wybrać kawę do ekspresu? Poradnik

Rodzaje kawy – który wybrać?

Na rynku znajdziesz wiele rodzajów kawy przeznaczonych do stosowania w ekspresach ciśnieniowych i automatycznych. Wśród nich czekają dwa podstawowe gatunki: arabica i robusta.

  • Arabica – uznawana za delikatniejszą, lżejszą i ciekawszą pod względem smaku. Często zawiera kwiatowe lub owocowe nuty. Do tego ma mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu jest idealną propozycją dla osób, które szukają mniej pobudzającej, jednak smacznej kawy.
  • Robusta – jej ziarna są mocniejsze, intensywniejsze i mają większą zawartość kofeiny. Kawa z tego gatunku ma ziemiste, lekko gorzkawe nuty. Robusta doskonale nadaje się do espresso.

Na rynku znajdziesz również tzw. blendy, czyli mieszanki kilku kaw pochodzących z różnych regionów. To właśnie one umożliwiają eksperymentowanie z rozmaitymi smakami. Zarówno blendy, jak i arabikę czy robustę kupisz tutaj: https://www.coffeedesk.pl/kawa/rodzaj/ziarnista/.

Stopień palenia kawy – jaki wybrać?

Proces palenia ziaren wpływa na smak kawy. Wyróżniamy kilka stopni:

  • Jasno palona kawa charakteryzuje się kwiatowymi, owocowymi nutami i wyższą kwasowością. Jest polecana do alternatywnych metod parzenia, takich jak dripper czy chemex. W przypadku espresso może być zbyt łagodna.
  • Średnio palona kawa jest zbalansowana, z zachowanymi nutami smakowymi ziaren, jednak o mniejszej kwasowości i większej intensywności. Idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych i ciśnieniowych.
  • Ciemno palona kawa wyróżnia się mocnym, intensywnym i głębokim smakiem, często z wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów. Takie ziarna są doskonałe do espresso, ale warto uważać na ich oleistość, szczególnie w ekspresach automatycznych (sprawdź je na tej stronie: https://www.coffeedesk.pl/ekspresy/).

Ekologiczne i jakościowe kawy – czy warto?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie kawy oraz metody jej produkcji. Ekologiczne i certyfikowane mieszanki najczęściej są zbierane na plantacjach, gdzie ziarna uprawia się w sposób zrównoważony, bez użycia pestycydów i z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jeżeli właśnie tego szukasz, to warto zwrócić uwagę na certyfikaty, takie jak Fair Trade czy Rainforest Alliance, które gwarantują odpowiednie warunki pracy oraz troskę o przyrodę.

Inną propozycją są kawy specialty, które pochodzą z renomowanych palarni. To opcja dla prawdziwych i najbardziej wymagających kawoszy, którzy poszukują wyjątkowych smaków oraz chcą wspierać lokalnych producentów.


- artykuł sponsorowany -

reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy