reklama
reklama

5 ekologicznych przepisów na Wielkanoc

Artykuły sponsorowane, Wiadomości, 03.04.2015 15:00, REKLAMA
Święta Wielkanocne coraz bliżej. Święcenie potraw, wspólne śniadanie wielkanocne, lany poniedziałek…
5 ekologicznych przepisów na Wielkanoc

Jeśli tak jak my, kochacie święta za możliwość spędzenia wspólnego czasu z najbliższymi, z całą pewnością wiecie, jak trudne może okazać się unikanie przejedzenia. Co prawda Wielkanoc to nie święta Bożego Narodzenia, jednak wciąż spotykamy się przy wspólnym posiłku, który może, ale nie musi być zdrowy. Jeśli chcecie sprawić, by na waszym stole zagościły zdrowe, ekologiczne potrawy wypróbujcie nasze przepisy! Przecież można zadbać o zdrowie bez rezygnowania z pysznego smaku.

 

1. Sałatka jarzynowa

- szklanka fasoli mung

- 5 dużych ziemniaków, najlepiej czerwonych

- 1 średnia marchew

- 2 kiszone ogórki

- 1 jabłko

- 1 awokado

- w łyżka musztardy

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Namocz fasolę w wodzie, aż będzie odpowiednio miękka. Ugotuj razem ziemniaki w łupinach, fasolę oraz marchew. Kiszone ogórki pokrój w kostkę, pozostałe warzywa ugotuj, jabłko zetrzyj. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Z awokado, musztardy i soku z cytryny zrób sos. Na koniec wymieszaj wszystko, dopraw i wstaw do lodówki na godzinę.

 

2. Żurek z naturalnego zakwasu 

 

-  6 łyżek mąki żytniej

- 1 łyżka mąki pszennej razowej

- ząbek czosnku

- sól

- kawałek skórki z chleba

- pietruszka korzeniowa

- seler

- cebula

- suszone grzyby

- pieprz, majeranek, sól

W glinianym naczyniu o pojemności ok 1,5 l wymieszaj mąkę żytnią, pszenną i zalej wszystko przegotowaną wodą. Dodaj do całości posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli i kawałek skórki z chleba. Zostaw naczynie w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i przynajmniej raz dziennie staraj się mieszać jego zawartość. Po 4 dniach żurek powinien być odpowiednio zakwaszony. Teraz możesz ugotować wywar z 1 l wody, pietruszki, selera, cebuli i kilku namoczonych grzybów. Gotuj wszystkie warzywa pod przykryciem około 20 minut, po czym dodaj do nich zakwas. Po zagotowaniu gotuj dalej na małym ogniu maksymalnie 10 minut i dopraw przyprawami. Przed podaniem żurku możesz wyjąć z niego warzywa.

 

Pozostałe 3 ekologiczne przepisy znajdziesz po kliknięciu w baner poniżej


 

Mamy nadzieje, że nadchodzące święta będą udane i pełne miłości, dobroci i obfitujące w zdrowe, ekologiczne produkty!

 

Jeśli szukają Państwo sprawdzonych, smacznych i przede wszystkim ekologicznych produktów zapraszamy do naszego sklepu www.sklepsmakosz.pl lub do placówek stacjonarnych w Wadowicach i w Oświęcimiu.

 

 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

reklama

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy