Wiele lokali gastronomicznych ma w nazwie słowo „karczma”. Aby określić pewne standardy, Małopolska Organizacja Turystyczna od 2011 roku organizuje przegląd tych miejsc, a na końcu przyznaje specjalne certyfikaty "Regionalna Karczma Małopolski". W ten sposób promowane są lokale o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług.
Jak się okazuje, wcale nie jest łatwo zdobyć tytuł „karczmy regionalnej”. Anonimowe zespoły sprawdziły kilkadziesiąt małopolskich restauracji regionalnych - karczm, które zgłosiły swój udział w programie certyfikacji.
Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a nawet wiedzę personelu na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów, złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej kapituła wybiera miejsca, które zasługują na certyfikat.
Kilka dni temu Karczma na Kocierzu w Targanicach po raz kolejny zdobyła ten certyfikat. W naszym regionie niewiele jest miejsce, które posiadają taką markę. Certyfikat karczmy regionalnej mają jeszcze Karczma „Rzym” w Suchej Beskidzkiej, Karczma Zbójnicka - Zawoja Policzne i Karczma "Przykiec" w Jordanowie.
Certyfikat przyznawany jest na 2 lata.
foto: trasasmakoszy.pl
Brak komentarzy