Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa działa na terenie naszego regionu już od 16 lat. Panie rok rocznie organizują tak wielkie imprezy jak dożynki, stół wigilijny, stół wielkanocny czy biesiady seniorów i seniorek.
Ale tak naprawdę to nie wszystko, panie działają także na polu artystycznym tworząc prawdziwe dzieła sztuki, a jakie dowiecie się oglądając program.
Nie dawno gospodynie z Andrychowa wygrały prestiżowy, ogólnopolski konkurs „Kobiety na start”. Z tej okazji gościły nawet w telewizji. Więcej na ten temat tutaj: Najlepsze gospodynie w Polsce w TVP2
Dzisiaj gotuje z nami Jadwiga Sopicka – członkini Stowarzyszenia, prawdziwa pasjonatka i mistrzyni gotowania. Miejsce akcji: Oberża na Czarnym Groniu w Rzykach.
A ponadto towarzyszyły nam Irena Zych, Czesława Wojewodzic, Halina Brzazgacz, Elżbieta Bojko i Zofia Oboza.
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą
2 piersi z kurczaka
12.5 dkg mrożonego lub świeżego szpinaku
½ op. serka feta
3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej
Mięso porcjujemy na kotlety, rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy pokruszony ser feta i przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem smarujemy kotlety i zwijamy w roladki, spinamy i podsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Można tradycyjnie panierować i usmażyć.
Można do środka każdej roladki dać ½ białej kiełbaski i zwinąć.
Filet z szaszłyczkiem
4-5 filetów z kurczaka
Ok. 50 dkg mięsa mielonego (przyprawionego)
Ogórki kwaszone lub konserwowe
Pieczarki marynowane
Papryka świeża/czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa
Patyki na szaszłyki, folia aluminiowa, przyprawa do drobiu, sól, pieprz
Fileta umyć, dobrze rozbić przez woreczek foliowy i przyprawić. Z papryk, ogórków, pieczarek zrobić szaszłyka, obtoczyć go mięsem mielonym i obwinąć i filetem – ułożyć na polanej olejem foli aluminiowej i zawinąć jak cukierka, i ułożyć na blaszce lub rondelku, podlać wodą i dusić ok. 1 godz.
Przed podaniem odwinąć z foli, wyjąć patyk i przeciąć wzdłuż. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Sałata z marchwi z twarożkiem
3 marchewki
3 jabłka
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
20 dkg twarożku z chrzanem
Sól, pieprz i zielona sałata
Marchew i jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z twarożkiem, orzechami, przyprawić do smaku, ułożyć na liściach sałaty.
Surówka z selera
1 seler (korzeń)
1 pora (pokroić w półtalarki)
2 jabłka
Sos: 3 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z ½ cytryny, cukrem. Do sosu trzeć seler na grubych oczkach i zaraz mieszać żeby nie ciemniał, dodać tarte jabłka też na grubych oczkach i zaraz mieszać, dodać posiekany por, wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Pączki z ziemniaków
7 dużych ziemniaków
10 dkg mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 łyżki mleka + 3 łyżki wody
Olej do smażenia, sól, majeranek do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmielić. Dodać mąkę, żółtka do masy ziemniaczanej i wyrobić, a białka ubić na sztywno i zaparzyć je wrzącym mlekiem z wodą, dodać do ciasta, posolić, dodać trochę majeranku, wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.
Oglądaj inne odcinki:
Gotuj z... Restauracja Sami Swoi
Brak komentarzy