reklama
reklama

Gotuj z… Najlepsze Gospodynie w Polsce

GOTUJ Z..., Wiadomości, 19.11.2016 22:00, PG
Dzisiaj gotujemy z Jadwigą Sopicką ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Andrychowa.
Gotuj z… Najlepsze Gospodynie w Polsce

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa działa na terenie naszego regionu już od 16 lat. Panie rok rocznie organizują tak wielkie imprezy jak dożynki, stół wigilijny, stół wielkanocny  czy biesiady seniorów i seniorek. 

 

Ale tak naprawdę to nie wszystko, panie działają  także na polu artystycznym tworząc prawdziwe dzieła sztuki, a jakie dowiecie się oglądając program.

 

Nie dawno gospodynie z Andrychowa wygrały prestiżowy, ogólnopolski konkurs „Kobiety na start”. Z tej okazji gościły nawet w telewizji. Więcej na ten temat tutaj: Najlepsze gospodynie w Polsce w TVP2

 

Dzisiaj gotuje z nami Jadwiga Sopicka – członkini Stowarzyszenia, prawdziwa pasjonatka i mistrzyni  gotowania. Miejsce akcji: Oberża na Czarnym Groniu w Rzykach.

 

A ponadto towarzyszyły nam Irena Zych, Czesława Wojewodzic, Halina Brzazgacz, Elżbieta Bojko i Zofia Oboza.

 

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

2 piersi z kurczaka 

12.5 dkg mrożonego lub  świeżego szpinaku

½  op. serka feta

3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej

 

Mięso porcjujemy na kotlety, rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy pokruszony ser feta i przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem smarujemy kotlety i zwijamy w roladki, spinamy i podsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Można tradycyjnie panierować i usmażyć. 

 

Można do środka każdej roladki dać ½ białej kiełbaski i zwinąć.

 

Filet z szaszłyczkiem

4-5 filetów z kurczaka 

Ok. 50 dkg mięsa mielonego (przyprawionego) 

Ogórki kwaszone lub konserwowe

Pieczarki marynowane

Papryka świeża/czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa

Patyki na szaszłyki, folia aluminiowa, przyprawa do drobiu, sól, pieprz

Fileta umyć, dobrze rozbić przez woreczek foliowy i przyprawić. Z papryk, ogórków, pieczarek zrobić szaszłyka, obtoczyć go mięsem mielonym i obwinąć i filetem – ułożyć na polanej olejem foli aluminiowej i zawinąć jak cukierka, i ułożyć na blaszce lub rondelku, podlać wodą i dusić ok. 1 godz.

Przed podaniem odwinąć z foli, wyjąć patyk i przeciąć wzdłuż. Podawać z ziemniakami i surówkami.

 

Sałata z marchwi z twarożkiem

3 marchewki

3 jabłka

2 łyżki siekanych orzechów włoskich

20 dkg twarożku z chrzanem 

Sól, pieprz i zielona sałata

Marchew i jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z twarożkiem, orzechami, przyprawić do smaku, ułożyć na liściach sałaty. 

 

Surówka z selera

1 seler (korzeń)

1 pora (pokroić w półtalarki)

2 jabłka

Sos: 3 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z ½ cytryny, cukrem. Do sosu trzeć seler na grubych oczkach i zaraz mieszać żeby nie ciemniał, dodać tarte jabłka też na grubych oczkach i zaraz mieszać, dodać posiekany por, wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

 

Pączki z ziemniaków

7 dużych ziemniaków

10 dkg mąki ziemniaczanej

3 jajka

3 łyżki mleka + 3 łyżki wody

Olej do smażenia, sól, majeranek do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmielić. Dodać mąkę, żółtka do masy ziemniaczanej i wyrobić, a białka ubić na sztywno i zaparzyć je wrzącym mlekiem z wodą, dodać do ciasta, posolić, dodać trochę majeranku, wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiano. 

 

 

Oglądaj inne odcinki:

Gotuj z... Grzegorz Fijałek

Gotuj z... Piotr Kosek

Gotuj z... Jerzy Chylewski

Gotuj z... Stanisław Murgas

Gotuj z... Restauracja Sami Swoi

 

 

 

reklama

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy