reklama
reklama

Regionalne sery ze wzgórza Pracicy [FOTO]

MAGAZYN, Wiadomości, 02.10.2016 14:10, PG
Wiedzieliście, że na wzgórzu Pracicy można spotkać owce, kozy i krowy, którymi opiekuje się prawdziwy Baca? A do tego skosztować prawdziwych, wytwarzanych w Bacówce, serów górskich? Zobaczcie niesamowitą atrakcję przygotowaną dla turystów przez Hotel&SPA Czarny Groń.
Regionalne sery ze wzgórza Pracicy [FOTO]

 

Beskid Mały został w znacznym stopniu zaludniony przez Wołochów napływających ze wschodu w XV i XVI wieku. To dzięki nim została wprowadzona na nasze tereny  kultura gospodarki pasterskiej wysokogórskiej. Niestety na początku XX wieku  w związku z wysokimi kosztami i niekorzystnymi przepisami szałaśnictwo pasterskie zaczęło stopniowo zanikać.

 

Czarny Groń od wielu lat, w celu ratowania dziedzictwa kulturowego w Beskidach, gości na swych terenach owce, kozy i krowy.

 

Każdego roku od wiosny do jesieni można oglądać życie Bacówki oraz kosztować tradycyjnie wytwarzanych serów górskich.

 

Gospodarkę pasterską prowadzi prawdziwy Baca, który OSCYPKAMI częstuje swoich gości.

 

Produkty spożywcze z Bacówki są wytwarzane tradycyjną techniką pasterską. Oscypków można również posmakować w restauracji Oberża na terenie ośrodka Czarny Groń.

 

Zobaczcie.

 

 

 

 

 

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

Brak komentarzy