Beskid Mały został w znacznym stopniu zaludniony przez Wołochów napływających ze wschodu w XV i XVI wieku. To dzięki nim została wprowadzona na nasze tereny kultura gospodarki pasterskiej wysokogórskiej. Niestety na początku XX wieku w związku z wysokimi kosztami i niekorzystnymi przepisami szałaśnictwo pasterskie zaczęło stopniowo zanikać.
Czarny Groń od wielu lat, w celu ratowania dziedzictwa kulturowego w Beskidach, gości na swych terenach owce, kozy i krowy.
Każdego roku od wiosny do jesieni można oglądać życie Bacówki oraz kosztować tradycyjnie wytwarzanych serów górskich.
Gospodarkę pasterską prowadzi prawdziwy Baca, który OSCYPKAMI częstuje swoich gości.
Produkty spożywcze z Bacówki są wytwarzane tradycyjną techniką pasterską. Oscypków można również posmakować w restauracji Oberża na terenie ośrodka Czarny Groń.
Zobaczcie.
Brak komentarzy