Świnki w kocykach - danie niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na dziecięce przyjęcia, czy w sytuacji, kiedy odwiedzą nas nieoczekiwani goście.
ŚWINKI W KOCYKACH
375 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
40 g startego żółtego sera
250 ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
20 parówek – przekrojonych na pół
Do posmarowania:
1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy sól i starty ser, delikatnie mieszamy widelcem. Do innego naczynia wlewamy mleko, olej i jajko – całość mieszamy, a następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się za suche lub zbyt wilgotne – dodajemy więcej mleka lub mąki, tak byśmy otrzymali miękkie, nielepiące się ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy tak, by ciasto miało kształt prostokąta lub kwadratu. Tniemy na kawałki takiej wielkości, by owijając nim połówkę parówki, wystawała ona lekko z ciasta.
Parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Świnki w kocykach pieczemy 12-15 min, aż będą rumiane.
Brak komentarzy