reklama
reklama

Na talerzu Agnes. Dziś przepisy na....

GOTUJ Z..., Wiadomości, 26.12.2015 10:00, (red)
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego programu kulinarnego "Na talerzu Agnes". Dziś przepisy na coś tradycyjnego...
Na talerzu Agnes. Dziś przepisy na....

 

 Sponsorem dzisiejszego odcinka jest supermarket Intermarche - Andrychów, ul. Włókniarzy 39.

 

 

 

KREM POMIDOROWY Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Duża puszka pomidorów krojonych w kostkę – 50 dag

Czerwona papryka

2 cebule

2 posiekane ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

3 szklanki bulionu

Kilka listków bazylii, lubczyku

Mielona ostra papryka

Pieprz, sól

 

Pół bagietki

Oliwa

2 ząbki czosnku

 

Paprykę, czosnek i cebulę kroimy na nieduże kawałki i dusimy na oliwie. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko miksujemy i chwilę gotujemy.

Bagietkę kroimy na kawałki, smarujemy oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem i zapiekamy 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekanymi ziołami i podajmy z grzankami.

 


FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SURÓWKĄ Z PORA

 

1 ciasto francuskie

Filet z kurczaka

Pesto

4 pieczarki

½ cebuli białej

½ cebuli czerwonej

Mozzarella

Sól, pieprz ziołowy do smaku

Jajko do posmarowania

 

 

Filet z kurczaka kroimy na 4 części, posypujemy przyprawą do kurczaka – smażymy.

Pieczarki trzemy na grubej tarce, cebule na grubszą kostkę – podsmażamy.

Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Smarujemy pesto, nakładamy podsmażonego fileta z kurczaka, na to pieczarki z cebulą, na górę startą mozzarellę. Składamy z kwadrat, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nacinamy w „X” a brzegi wywijamy na zewnątrz.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z surówką z pora.

 

Surówka z pora:

1 por

Śmietana

Sól

 

Pora tniemy na półplasterki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.

reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

kaczor, 27.12.2015 12:05

Dzisiaj już nie ale za tydzień rodzina ma obiecane na twoją odpowiedzialność "zoch":)

zoch, 27.12.2015 08:18

Filecik z cieście francuskim -miód malina!!!! polecam zrobić

tipacz, 26.12.2015 23:11

"miszczem "w kuchnie jest chwytak ;-) i jego chwytania jajecznica :-D

dabyl, 26.12.2015 20:22

Krem pomidorowy do którego bazą jest duża ilość papryki.... Krem pomidorowy w porze roku, kiedy nie ma świeżych, zdrowych, naturalnych pomidorów? Pomidory z puszki? Można przecież było użyć domowej roboty zaprawionych pomidorów, a nie takiej chemii !!!! Uważam, że naprawdę o tej porze roku można zaproponować coś innego... zamiast kombinować. Swoją drogą, ciekawe na czym tym razem Agnes zrobiła bulion? W dzisiejszych czas kiedy tyle się mówi o zdrowym gotowaniu, o jak najmniej przetworzonym jedzeniu ... Do tego - PORA jest zdrowym warzywem, ale nie w ZIMIE!!! Agnes! Pora bardzo wychładza organizm, na lato jak najbardziej! Ogólnie program zrobiony na bardzo słabym poziomie, mało profesjonalny..... bardzo mało profesjonalny, jakość zdjęć fatalna... Polecam zapoznać się z innymi portalami kulinarnymi gdzie od patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie...a są to też amatorzy!l - i jest to na bardzo wysokim poziomie a potrawy zdrowe! I ostatnia rzecz - Pani gotująca powinna mieć króciutkie, zadbane, naturalne paznokcie... a nie długie, ciemne szpony pod którymi zostaje jedzenie - BARDZO NIEHIGIENICZNE. Mam nadzieję, że Agnes weźmie te komentarze pod uwagę,i będzie coraz lepiej...

tipacz, 26.12.2015 16:08

Przydał by się drugi statyw...

szpp, 26.12.2015 12:59

widocznie kupiłaś śledzie z przecany być może przeterminowane. żona robiła to samo i wyszło super.wogóle te przepisy są proste,tanie a jedzenie pyszne

2404658u, 26.12.2015 12:52

Witam Agnes zrobiłem śledzie w sosie majerankowym na Święta.Jak bym wiedział że one są w smaku tak nie dobre to w zyciu bym ich nie zrobił szkoda było tylko moich pieniedzy na te sledzie i czasu.Wszystko u Ciebie wygląda apetycznie ale nie da sie tego zjesc.

Probyme, 26.12.2015 11:19

popracujcie nad oświetleniem bo słabo się to ogląda, tak to spoko ;)