W każdą sobotę o godz. 10:00 zapraszamy na spotkanie z Agnes, uśmiechniętą blondynką, której największą pasją jest gotowanie i pieczenie. Agnes będzie dzielić się z Wami ciekawymi przepisami kulinarnymi.
Zobaczcie co dziś przygotowała i jak to się robi.
BARSZCZ CZERWONY Z DOMOWEGO ZAKWASU Z KAPUŚNIACZKAMI
Zakwas barszczu czerwonego:
1 kg buraków
1 litr przegotowanej ostudzonej wody
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kromka razowego chleba
Buraki obieramy, kroimy w grubsze półplasterki, przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek, cukier, sól, liście laurowe, ziela angielskie, a na górze kładziemy kromkę razowego chleba. Zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 dni. Na bieżąco zbieramy tworzące się szumowiny. Po 6 dniach przelewamy zakwas przez gazę, rozlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Gotujemy wywar z kostki rosołowej, dodajemy zakwas i kilka pokrojonych na plasterki ząbków czosnku.
Kapuśniaczki – ok. 25 sztuk
Zaczyn:
20 g drożdży
Szczypta cukru
Szczypta soli
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
Ciasto:
1 kg mąki
½ l ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
2 żółtka
Farsz:
1 kg kapusty kwaszonej
1 łyżka masła
1 cebula
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu
Maggi do smaku
Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).
Przepis ze strony www.ewawachowicz.pl
kalafior, 20.12.2015 20:01
Tak wszystko o.k ,Agnes sympatyczna ale ten rosołek z vegety i kostki?Brak słów.
zoch, 20.12.2015 17:08
Ja gotuję od początku z tych odcinków i przepisów i jest rzeczywiście PYSZNIE. Tanio i pysznie!!!! Polecam!
statystyk, 20.12.2015 16:34
tragedia podzielam zdanie poprzedników ZBRODNIA z kostką rosołową przy naturalnym zakwasie to mało powiedziane dodam taka kopiasta łyżeczka soli do kiszonej kapusty !!?? FUJ BIAŁA ŚMIERĆ ( kostka rosołowa -SÓD, przyprawa sypka typu Vegeta -SÓD, przyprawa płynna typu maggi -SÓD) . AGNES NIE ZABIJAJ NAS . a co do reakcji "banana" mina po spożyciu mówi wszystko . potem przesadził no ale słoma w butach do czegoś zobowiązuje ;) . .
ricsson, 20.12.2015 01:11
Nie chciałbym się czepiać, ale ten rosołek to porażka. Robić super zdrowy, własnej roboty zakwas by spieprzyć go chemią z kostki i Vegety? Wystarczy zrobić sobie mocny wywar z jarzyn, doprawić i już.
ktosik78, 19.12.2015 23:12
jeszcze raz posłuchałem jego komentarza i powiem tylko ,że brak słów
infocar, 19.12.2015 22:31
"Haters make you famous".
wykret, 19.12.2015 22:02
Komentarz usunięty przez autora.
ktosik78, 19.12.2015 21:51
Już dawno pisałem, że prowadzący jest kiepski. Totalny brak klasy. Taki wy...any w kosmos jak sam o sobie pewnie by powiedział.
szpp, 19.12.2015 20:20
te kapuśniaczki są świetne -dziś po południu to robiła żona.polecam!
wykret, 19.12.2015 19:58
Komentarz usunięty przez autora.
tipacz, 19.12.2015 18:01
Komentarz Dawida iście świąteczny....
igor7, 19.12.2015 17:49
żałosny typ...wyglądem i zachowaniem przypomina pajaca z Wadowic...
Bosman360, 19.12.2015 11:23
Myśli że jest fajny bo sobie przyklnął , jak cała ta strona ;]
bobbiepool, 19.12.2015 11:13
Z przepisu chętnie skorzystam i wypróbuję na święta. Zgadzam się z Kalafiorem - dlatego troszkę zmodyfikuję przepis. Materiał bardzo fajny, miło się ogląda. Komentarz Pana Redaktora na końcu - totalnie nie profesjonalny. Na tego typu portalu - taka wypowiedź nie powinna mieć miejsca. Zburzyło mi to odbiór całego odcinka.
kalafior, 19.12.2015 10:58
Wszystko super ale zbrodnią jest gotowanie rosołku z kostki rosołowej i vegety a zwłaszcza na wigilię.