reklama
reklama

Na talerzu Agnes. Dzisiaj przepisy na...

GOTUJ Z..., Wiadomości, 19.12.2015 10:00, (red)
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego programu kulinarnego "Na talerzu Agnes". Co dziś?
Na talerzu Agnes. Dzisiaj przepisy na...

W każdą sobotę o godz. 10:00 zapraszamy na spotkanie z Agnes, uśmiechniętą blondynką, której największą pasją jest gotowanie i pieczenie. Agnes będzie dzielić się z Wami ciekawymi przepisami kulinarnymi.

 

Zobaczcie co dziś przygotowała i jak to się robi.

 

 

BARSZCZ CZERWONY Z DOMOWEGO ZAKWASU Z KAPUŚNIACZKAMI

Zakwas barszczu czerwonego:

1 kg buraków

1 litr przegotowanej ostudzonej wody

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 kromka razowego chleba

 


Buraki obieramy, kroimy w grubsze półplasterki, przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek, cukier, sól, liście laurowe, ziela angielskie, a na górze kładziemy kromkę razowego chleba. Zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 dni. Na bieżąco zbieramy tworzące się szumowiny. Po 6 dniach przelewamy zakwas przez gazę, rozlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Gotujemy wywar z kostki rosołowej, dodajemy zakwas i kilka pokrojonych na plasterki ząbków czosnku.

 

Kapuśniaczki – ok. 25 sztuk


Zaczyn:

20 g drożdży

Szczypta cukru

Szczypta soli

1 łyżka ciepłego mleka

1 łyżeczka mąki


Ciasto:

1 kg mąki

½ l ciepłego mleka

40 g roztopionego masła

2 żółtka

Farsz:

1 kg kapusty kwaszonej

1 łyżka masła

1 cebula

Łyżeczka soli

Łyżeczka pieprzu

Maggi do smaku


Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).


Przepis ze strony www.ewawachowicz.pl

 

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

kalafior, 20.12.2015 20:01

Tak wszystko o.k ,Agnes sympatyczna ale ten rosołek z vegety i kostki?Brak słów.

zoch, 20.12.2015 17:08

Ja gotuję od początku z tych odcinków i przepisów i jest rzeczywiście PYSZNIE. Tanio i pysznie!!!! Polecam!

statystyk, 20.12.2015 16:34

tragedia podzielam zdanie poprzedników ZBRODNIA z kostką rosołową przy naturalnym zakwasie to mało powiedziane dodam taka kopiasta łyżeczka soli do kiszonej kapusty !!?? FUJ BIAŁA ŚMIERĆ ( kostka rosołowa -SÓD, przyprawa sypka typu Vegeta -SÓD, przyprawa płynna typu maggi -SÓD) . AGNES NIE ZABIJAJ NAS . a co do reakcji "banana" mina po spożyciu mówi wszystko . potem przesadził no ale słoma w butach do czegoś zobowiązuje ;) . .

ricsson, 20.12.2015 01:11

Nie chciałbym się czepiać, ale ten rosołek to porażka. Robić super zdrowy, własnej roboty zakwas by spieprzyć go chemią z kostki i Vegety? Wystarczy zrobić sobie mocny wywar z jarzyn, doprawić i już.

ktosik78, 19.12.2015 23:12

jeszcze raz posłuchałem jego komentarza i powiem tylko ,że brak słów

infocar, 19.12.2015 22:31

"Haters make you famous".

wykret, 19.12.2015 22:02

Komentarz usunięty przez autora.

ktosik78, 19.12.2015 21:51

Już dawno pisałem, że prowadzący jest kiepski. Totalny brak klasy. Taki wy...any w kosmos jak sam o sobie pewnie by powiedział.

szpp, 19.12.2015 20:20

te kapuśniaczki są świetne -dziś po południu to robiła żona.polecam!

wykret, 19.12.2015 19:58

Komentarz usunięty przez autora.

tipacz, 19.12.2015 18:01

Komentarz Dawida iście świąteczny....

igor7, 19.12.2015 17:49

żałosny typ...wyglądem i zachowaniem przypomina pajaca z Wadowic...

Bosman360, 19.12.2015 11:23

Myśli że jest fajny bo sobie przyklnął , jak cała ta strona ;]

bobbiepool, 19.12.2015 11:13

Z przepisu chętnie skorzystam i wypróbuję na święta. Zgadzam się z Kalafiorem - dlatego troszkę zmodyfikuję przepis. Materiał bardzo fajny, miło się ogląda. Komentarz Pana Redaktora na końcu - totalnie nie profesjonalny. Na tego typu portalu - taka wypowiedź nie powinna mieć miejsca. Zburzyło mi to odbiór całego odcinka.

kalafior, 19.12.2015 10:58

Wszystko super ale zbrodnią jest gotowanie rosołku z kostki rosołowej i vegety a zwłaszcza na wigilię.