Produkcja mięsa przyczyną ocieplenia klimatu?
Może jest to dla ciebie zaskoczenie, ale to prawda! Okazuje się, że produkcja mięsa przynosi klimatowi więcej negatywnych skutków niż transport i dymiące fabryki. Hodowle zwierząt oraz uprawy pasz zwierzęcych bardzo negatywnie oddziałują na środowisko. Są przyczyną emisji gazów cieplarnianych (w tym trującego metanu), a także wymuszają używanie nawozów, które następnie zatruwają glebę, rzeki i morza. Powoduje to nadmierne użyźnienie wody, przez co np. Bałtyk „dusi się” od zakwitu glonów. Szacuje się, że mięsna dieta człowieka generuje rocznie 3,3 tony CO2 oraz innych gazów cieplarnianych, natomiast dieta wegetariańska 1,6. Jeśli nie jesteś gotów na tak drastyczną zmianę w żywieniu, na początek spróbuj zrezygnować np. z wołowiny.
Odnawialne źródła energii
Oprócz produkcji mięsa, na zanieczyszczenie powietrza i ocieplanie się klimatu ma wpływ w głównej mierze opalanie węglem. Według raportu przygotowanego dla Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii, smog skrócił życie 19 tysięcy osób w Polsce w 2016 r. Największy problem polega na tym, że paleniska w prywatnych domach nie są do końca kontrolowane. To z nich pochodzi duża część tego, co nas truje. W krajach, gdzie wykorzystuje się głównie ogrzewanie gazowe i elektryczne nie ma problemów ze smogiem. Alternatywą dla węgla są tzw. odnawialne źródła energii. W 2018 r. pojawiła się możliwość dofinansowania ze środków Unii Europejskiej takich inwestycji jak montaż paneli fotowoltaicznych, ale także wymiana pieców nie spełniających obecnych norm oraz termomodernizacja budynków. Jeśli chcesz zadbać o środowisko, skorzystaj z takiej okazji.
Idea zero waste
Najprościej rzecz ujmując, zero waste, polega na tym, aby ograniczyć do minimum śmieci, które każdy z nas codziennie wytwarza. Chodzi głównie o plastik i odpady, których nie da się przetworzyć i które będą zaśmiecały Ziemię. Jednym z pomysłów jest rezygnacja z kupowania wody butelkowej, na rzecz dzierżawy dystrybutora wody. Obecnie istnieje możliwość podpisania umowy z firmą, która będzie dostarczać ci baniaki wody wielokrotnego użytku, z taką częstotliwością, z jaką potrzebujesz. Oszczędzisz sobie noszenia zgrzewek ze sklepu, a planecie kolejnych ton odpadów. Inne pomysły? Tylko spójrz jakie to proste:
- jednorazowe pieluchy – pieluchy bambusowe,
- jednorazowe kubki – kubki termiczne lub ceramiczne,
- foliowe reklamówki – płócienne torby,
- ubrania – ubrania z bawełny organicznej lub z second hand’u,
- foliowe opakowania – materiałowe siatki + kupowanie „na wagę”
- plastikowe patyczki kosmetyczne – papierowe patyczki.
Zrób to sam!
Samodzielne przygotowanie produktów spożywczych, ale także kosmetyków czy chemii gospodarstwa domowego pozwala na wyeliminowanie plastikowych opakowań oraz tworzenie produktów w pełni ekologicznych, o znanym, bezpiecznym dla nas składzie. W Internecie znajdziesz wiele sklepów oferujących składniki do produkcji: proszków do prania, żeli pod prysznic, mydła, szamponów, odżywek do włosów, tabletek do zmywarki, produktów do mycia okien, czyszczenia łazienek i kuchni. A oto przykładowy przepis na płyn do naczyń:
Łyżkę mydła rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody, dodaj 2 łyżki sody kalcynowanej. Możesz też wlać kilka kropel ulubionego olejku eterycznego. Wymieszaj wszystko i pozostaw do stężenia mikstury. Następnie uzupełnij ją około 200 ml wody i dokładnie wymieszaj. Domyje najbardziej tłuste naczynia!
Wszystkie wymienione wyżej przykłady dowodzą, że każde, nawet najmniejsze działanie pojedynczego człowieka jest istotne dla ochrony środowiska. Zaczynając od „małych kroków” możesz wyrobić w sobie nawyki, za które podziękują ci następne pokolenia. Pamiętaj, że to MIT, iż ludzie są zbyt mało znaczący, aby wpłynąć na klimat w skali planety!
Brak komentarzy