Pomysł Beskidzkich Warsztatów wziął się stąd, że zauważyliśmy pewną prawidłowość wśród naszych Gości. Wszystkim bardzo się tutaj podoba, wszyscy twierdzą, że okolica jest przepiękna, ale tak naprawdę niewiele o niej wiedzą. Co ciekawe nie dotyczy to tylko turystów z innych regionów Polski, ale także nas, mieszkańców okolicznych miejscowości.
Wydarzenie odbędzie się w weekend 17 i 18 marca w Karczmie. Wystawcy, z którymi współorganizujemy to wydarzenie to Beskidovem i Zagrodą Pod Brzozami z Choczni. Oba dni podzielone są na bloki tematyczne – planujemy m.in. pokazy kulinarne, w których nasi szefowie kuchni pokażą jak w szybki i prosty sposób przygotować efektowne ale i zdrowe przekąski na imprezy czy dla dzieci. Bazą tych przepisów będą w dużej mierze produkty Spiżarni Kocierz. To nasz nowy projekt, którym chcemy pokazać, że dobre przetwory mogą być smaczne i wcale nie muszą być nafaszerowane chemią. Stawiamy na znaną od dawien dawna pasteryzację i brak jakichkolwiek chemicznych polepszaczy.
Tę samą ideę zdrowego jedzenia będzie chciała nam przekazać P. Agnieszka Byrska-właścicielka Zagrody Pod Brzozami. Będziecie Państwo mogli spróbować prawdziwie ekologicznych produktów m.in. serów zarówno z mleka koziego jak krowiego, a także przygotowanych na ich bazie pyszności. Dla odważnych mamy też konkurs w tradycyjnym ubijaniu masła.
Nie możemy mówić o tradycji lokalnej nie wspominając przy tym o twórczości artystycznej. Jej przedstawicielem będzie podczas warsztatów Beskidovo. To przepiękne rękodzieło, które być może mieliście już Państwo zobaczyć przy okazji innych wspólnych eventów. Myślę, że motywem przewodnim będzie Wielkanoc i piękne dekoracje na ten właśnie czas. Znając jednak kreatywność twórców pojawią się i inne ozdoby.
Pozostając przy temacie rękodzieła – od godz. 12:00 odbędą się warsztaty dla dzieci, podczas których, wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich najmłodsi spróbują swoich sił w własnoręcznym przygotowaniu ozdób wielkanocnych. Panie z KGW obiecały, że przybliżą dzieciakom nasze lokalne tradycje świąteczne i nie tylko.
Co chcemy tym zyskać?
Chcemy zainteresować naszym regionem, chcemy pokazać, że mamy się czym chwalić i że mamy o czym opowiadać. Zwykle szukamy daleko miejsc gdzie możemy się urwać na weekend a tak naprawdę wiele cudownych zakątków jest tuz za rogiem. Zakątków pełnych niezwykłych życiowych historii, ale także historii kulinarnych czy artystycznych.
Imprezę planujemy robić cyklicznie, więc jeśli ktoś z lokalnych twórców, producentów chciałby wziąć udział w kolejnych tego typu przedsięwzięciach to zachęcamy do kontaktu.
Brak komentarzy