Na talerzu Agnes. MamNewsowy zestaw obiadowy

, GOTUJ Z..., Wiadomości, 19.03.2016 10:00, a
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka "Na talerzu Agnes".
Na talerzu Agnes. MamNewsowy zestaw obiadowy

Dziś "MamNewsowy zestaw obiadowy".


Sponsorem programu jest Sklep Wojciecha Ryłko w Targanicach oraz 

 


 

MAMNEWSOWY ZESTAW OBIADOWY

Kotlet panierowany nadziewany ziołowym masłem

4 piersi z kurczaka

1/4 kostki masła

1 ząbek czosnku

½ łyżki posiekanej natki pietruszki

½ łyżki posiekanego szczypiorku

Sól

Pieprz

Olej do smażenia


Do obtaczania:

Mąka

Bułka tarta

Jajko


W miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki.

Piersi z kurczaka wkładamy do woreczka foliowego lub przykrywamy przezroczystą folią i rozbijamy na cienkie kotlety. Piersi solimy i pieprzymy, na każdej układamy wałeczek z masłem i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki.

Mąkę, jajko i bułkę tartą rozkładamy na oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej.

Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni i smażymy roladki przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Odsączamy na ręczniku papierowym.


Kotlet nadziewany pieczarkami gotowany na wodzie

4 filety z kurczaka

25 dag pieczarek

1/8 kostki masła

Cebula

Sól

Pieprz

Tarty żółty ser

 Pieczarki kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki – solimy, pieprzymy. Gdy pieczarki są już podsmażone, mieszamy z żółtym serem, startym na grubych oczkach i mieszamy.

Piersi kurczaka przykrywamy przezroczystą folią i tłuczemy na cienkie kotlety. Na kotlety nakładamy farsz i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki. Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową.

W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasze roladki w folii. Gotujemy 20 minut.

 

Ziemniaki zapiekane z serem

4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach

Sól

Pieprz

Tarty żółty ser


Z ziemniaków wydrążamy łyżką część środka, który napełniamy tartym żółtym serem. Lekko pieprzymy i solimy. Zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach (do rozpuszczenia sera).


Talarki ziemniaczane

4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach

Olej

Szczypiorek

Natka pietruszki

Sól, pieprz


Ziemniaki kroimy na plasterki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy posiekaną zieleniną wymieszaną z solą i pieprzem.


Surówka z gotowanej białej kapusty

Pół główki białej kapusty (ok. 1 kg)

1 łyżka kminku

1 łyżka soli

1 cebula

Szczypta cukru

Majonez

Sok z cytryny


Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy (powinna być półtwarda) razem z solą i kminkiem. Studzimy. Cebulę drobno kroimy i mieszamy z kapustą, doprawiając do smaku cukrem, majonezem i sokiem z cytryny.


 

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: kontakt@mamNewsa.pl

Brak komentarzy