Na talerzu Agnes. Gotujemy w Baciarskiej Chacie

Region, GOTUJ Z..., Wiadomości, 06.02.2016 10:00, ks
Dziś gościmy w Hotel&Spa Kocierz, a gościem programu jest znakomity szef kuchni - Krystian Kubski.
Na talerzu Agnes. Gotujemy w Baciarskiej Chacie

Sponsorem odcinka jest Hotel & Spa Kocierz

 

 

 

 

Zachęcamy do przesyłania własnych przepisów na adres:

 [email protected]


Najlepsze nagrodzimy!


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PUREE SELEROWYM

I PODSMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI


20 dag polędwiczki wieprzowej

40 ml oliwy z oliwek

100 ml wina czerwonego

2 dag masła

Sól

Pieprz

2 dag miodu ( do sosu jak będzie zbyt wytrawny )


20 dag selera

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 dag masła

15 ml mleka 3,2%

15 ml śmietany 36%

1 gałązka tymianku

1 mała gałązka rozmarynu

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa


20 dag ziemniaków w mundurkach

3 dag masła

1 gałązka tymianku

1 mała gałązka rozmarynu

Kilka listków kolendry

Sól

Pieprz


Polędwiczkę czyścimy ze wszystkich błon, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.


Seler, cebulę kroimy w kostkę przesmażamy na maśle. Całość zalewamy mlekiem i śmietaną, dodajemy zioła i przyprawy. Ugotowany seler miksujemy na gładką masę.



Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i smażymy ziemniaki z ziołami na złoty kolor na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę na oliwie z wytłoczyn lub oleju. Polędwiczkę możemy po obsmażeniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut lub na małym ogniu smażyć na patelni. Po usmażeniu odkładamy ją na 5 minut, żeby odpoczęła (podczas krojenia nie wypłyną soki). Na patelnię wlewamy wino czerwone i podgrzewamy do momentu aż odparuje połowa. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku - jak sos będzie zbyt wytrawny dodajemy miodu.


Na talerzu układamy i ozdabiamy według uznania.

 


Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy