reklama
reklama

Na talerzu Agnes. Dziś u Samych Swoich

GOTUJ Z..., Wiadomości, 09.01.2016 10:00, a
Dziś gościmy w restauracji "Sami Swoi" w Andrychowie i gotujemy razem z szefem restauracji - Piotrem Koskiem.
Na talerzu Agnes. Dziś u Samych Swoich

Zachęcamy Czytelników do nadsyłania przepisów na pyszne potrawy - na adres [email protected], a tymczasem zapraszamy na gotowanie u "Samych Swoich".

 


ZUPA CZOSNKOWA

6 ząbków czosnku

2 cebule żółte

1 cebula czerwona

3 ziemniaki

Litr rosołu

½ szkl. śmietany 30%

Sól, pieprz

Gałka muszkatołowa

Pieczywo

 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone ząbki czosnku i cebulę, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę smażymy. Całość zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie miksujemy zupę, dolewamy śmietanę i chwilkę gotujemy.

Zupę podajemy z grzankami – pieczywo podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, nacieramy czosnkiem.

 

KARCZEK PO ŻYDOWSKU

80 dag karczku

50 dag pieczarek

3 cebule

3 ogórki konserwowe

Sól, pieprz, majeranek

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu pikantnego

½ szkl. zalewy z ogórków konserwowych

 

 Mięso kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w grube piórka. Cebulę i pieczarki podsmażamy, dodajemy sól i pieprz. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki, dodajemy do podsmażonych pieczarek i cebuli.

Zalewę z ogórków mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym, a następnie łączymy z warzywami i wykładamy na mięso. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

 

BABKA CYTRYNOWA

5 jajek

Margaryna

25 dag cukru pudru

25 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cytryna

Aromat cytrynowy

 

 

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i kilka kropel aromatu cytrynowego. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.

reklama

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy