Zachęcamy Czytelników do nadsyłania przepisów na pyszne potrawy - na adres [email protected], a tymczasem zapraszamy na gotowanie u "Samych Swoich".
ZUPA CZOSNKOWA
6 ząbków czosnku
2 cebule żółte
1 cebula czerwona
3 ziemniaki
Litr rosołu
½ szkl. śmietany 30%
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieczywo
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone ząbki czosnku i cebulę, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę smażymy. Całość zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie miksujemy zupę, dolewamy śmietanę i chwilkę gotujemy.
Zupę podajemy z grzankami – pieczywo podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, nacieramy czosnkiem.
KARCZEK PO ŻYDOWSKU
80 dag karczku
50 dag pieczarek
3 cebule
3 ogórki konserwowe
Sól, pieprz, majeranek
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
½ szkl. zalewy z ogórków konserwowych
Mięso kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w grube piórka. Cebulę i pieczarki podsmażamy, dodajemy sól i pieprz. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki, dodajemy do podsmażonych pieczarek i cebuli.
Zalewę z ogórków mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym, a następnie łączymy z warzywami i wykładamy na mięso. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
BABKA CYTRYNOWA
5 jajek
Margaryna
25 dag cukru pudru
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Aromat cytrynowy
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i kilka kropel aromatu cytrynowego. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
Brak komentarzy