Na talerzu Agnes. Dziś na Kocierzu

, GOTUJ Z..., Wiadomości, 16.01.2016 10:00, a
Dziś gościmy w Hotel&Spa Kocierz, a gościem programu jest znakomity szef kuchni - Krystian Kubski.
Na talerzu Agnes. Dziś na Kocierzu

 

 

 

 

Sponsorem odcinka jest Hotel & Spa Kocierz

 

 

CARPACCIO Z BURAKA PIECZONEGO Z RUKOLĄ I SEREM FETA

150 g upieczonych buraków

5 g świeżego rozmarynu (kilka igiełek)

5 g tymianku (1 mała gałązka)

20 g masła

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

 

15 g rukoli

40 g pomidorka koktajlowego (2 szt.)

30 g kaparów z ogonkiem (4 szt.)

50 g sera typu feta

 

Dresing:

15 ml pesto (1 łyżeczka)

30 ml oliwy z oliwek (2 łyżeczki)

15 g miodu (1 łyżeczka)

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

Buraki myjemy, osuszamy. Układamy na foli aluminiowej, dodajemy rozmaryn, tymianek, masło i przyprawiamy obficie solą, pieprzem. Tak przygotowane buraki owijamy szczelnie folią i pieczemy w temp. 200 stopni przez 1,5-2 godziny. Studzimy i obieramy ze skórki.

Pesto, oliwę, miód mieszamy razem, doprawiamy solą i pierzem. Buraczki kroimy w cieniutkie plasterki. Na talerz dajemy część dresingu rozprowadzając go łyżką.

Na dresingu układamy pokrojonego buraka, polewamy go pozostałym dresingiem. Na tak przygotowane buraki, układamy rukolę, ser typu feta pokrojony w kostkę, pomidorki koktajlowe i kapary.

 

DORSZ NA SZPINAKU

PODANY Z DUSZONYMI POMIDORAMI W ŚMIETANIE

150-200 g fileta z dorsza

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

Oliwa z oliwek (z wytłoczyn) do smażenia

 

200 g szpinaku

60 g cebula (połówka średniej cebuli)

15 g czosnku (1 ząbek)

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

120 g jogurtu naturalnego

 

160 g pomidora obranego ze skórki (1 szt.)

60 g cebuli (połówka średniej cebuli)

60-70 ml śmietany 30%

15 g czosnku (1 ząbek)

Sól (do smaku)

Pieprz (do smaku)

 

Filet z dorsza osuszamy na ręczniku papierowym. Sprawdzamy czy nie ma ości, ewentualne ości usuwamy. Tak przygotowanego fileta przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rybę też możemy włożyć do solanki, co przyśpieszy przenikanie przypraw. Pomidory zalewamy gorącą wodą w celu ściągnięcia skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda z miąższem i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Wszystko dzielimy na 2 części. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy jedną część cebuli i czosnku. Do przesmażonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowanego pomidora, przesmażamy i podlewamy śmietaną. Całość lekko odparowujemy do uzyskania konsystencji sosu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie nagrzewamy patelnię z oliwą z wytłoczyn oliwek i smażymy dorsza. Na kolejnej patelni przesmażamy na maśle drugą część cebuli i czosnku. Dodajemy szpinak i przesmażamy na małym ogniu. Szpinak zmniejszy swoją objętość o 3/4. Do szpinaku dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową delikatnie podgrzewamy. W między czasie obracamy rybę. Jak mamy wszystkie składniki gotowe to serwujemy danie według uznania – np. używamy chrustu z por, kiełków groszku zielonego i liści botwinki.


SAŁATKA Z RUKOLI

Rukola

10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)

Garść startego w grube wióry parmezanu

Ser pleśniowy (blue typu lazur)

6 suszonych pomidorów w oleju

Czarne oliwki

Garść pestek słonecznika

 

Sos:

2 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

szczypta soli

 

Rukolę myjemy i osuszamy, szynkę kroimy w paski, oliwki w krążki, pomidory i ser pleśniowy w kostkę. Słonecznik prażymy chwilę na gorącej, suchej patelni, mieszając. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. W dużej misce mieszamy rukolę, szynkę, pomidory i parmezan, zalewamy sosem, jeszcze raz lekko mieszamy i posypujemy wszystko ziarnami słonecznika.


KASZTANY

5 paczek herbatników (40-50 dag)

1 margaryna

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kakao

Solidny kieliszek rumu lub wódki

Wiórki kokosowe (do obtaczania)

 

Herbatniki przekręcamy przez maszynkę. Odsypujemy 1 szklankę do obtoczenia. Margarynę i cukier miksujemy, dodajemy herbatniki, na końcu kakao i alkohol. Mieszamy rękoma masę, formujemy kulki i obtaczamy w herbatnikach i wiórkach kokosowych. 

 

 

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy