Na talerzu Agnes. Chleb owsiany i jajka faszerowane

Region, GOTUJ Z..., Wiadomości, 26.03.2016 10:00, (red)
Zapraszamy do obejrzenia świątecznego odcinka "Na talerzu Agnes".
Na talerzu Agnes. Chleb owsiany i jajka faszerowane


Sponsorem programu jest 

 

 

 

 

CHLEB OWSIANY

8 łyżek płatków owsianych górskich

5 dag drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczkę cukru

1 l ciepłej wody

1 kg mąki

1 garść łuskanego słonecznika

1 garść siemienia lnianego

2 łyżki mleka i 2 łyżki słonecznika do dekoracji

 

Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól, cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.

Następnie dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść łuskanego słonecznika. Całość mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy odrobinę mleka, posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

 

Jajka faszerowane mascarpone z anchois

8 jajek

4 łyżki mascarpone

2 ząbki czosnku

Gałązka lubczyku

4-5 anchois

Łyżka startego parmezanu

3 łyżki majonezu

½ pęczka koperku

Sól

Pieprz

Kawior do dekoracji

 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.

 

Jajka faszerowane serkiem mascarpone z rzodkiewką i koperkiem.

 

5 jajek

125 g mascarpone

1 łyżka kwaśnej śmietany

Pęczek rzodkiewki

Pęczek koperku

Sól

Pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

 

 Zapraszamy również na facebookowy profil Na Talerzu Agnes

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy