reklama
reklama

Wielkie sprzątanie dna przyszłego jeziora

Gospodarka, Wiadomości, 16.09.2014 13:40, ks
Powoli zbliża się termin zakończenia budowy zapory wodnej w Świnnej Porębie. Wkrótce wielkie sprzątanie dna zbiornika.
Wielkie sprzątanie dna przyszłego jeziora

 

Według szacunków Regiionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie, przy utrzymaniu dotychczasowego tempa prac zbiornik powinien zostać oddany do użytku w trzecim kwartale 2015 r. 
Zastepca dyrektora krakowskiego RZGW Stefan Sawicki poinformował niedawno, że jeszcze tej jesieni rozpocznie się akcja sprzątania dna zbiornika. Usunięte zostaną wszystkie drzewa oraz naniesione przez powodzie śmieci.
- Termin napełnienia zbiornika uzależniony jest od sił natury. W założeniu potrzeba na to około 2 lat. Nie można jednak wykluczyć silnych wezbrań Skawy, które mogą ten okres znacznie skrócić – podkreślił szef inwestycji. 

Według szacunków Regiionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie, przy utrzymaniu dotychczasowego tempa prac zbiornik powinien zostać oddany do użytku w trzecim kwartale 2015 r. 

 

Zastępca dyrektora krakowskiego RZGW Stefan Sawicki poinformował niedawno, że jeszcze tej jesieni rozpocznie się akcja sprzątania dna zbiornika. Usunięte zostaną wszystkie drzewa oraz naniesione przez powodzie śmieci. Potem na wieki te tereny znajdą się pod wodą.

 

- Termin napełnienia zbiornika uzależniony jest od sił natury. W założeniu potrzeba na to około 2 lat. Nie można jednak wykluczyć silnych wezbrań Skawy, które mogą ten okres znacznie skrócić – podkreślił szef inwestycji. 

 

Budowa zapory w Świnnej Porębie została rozpoczęta w drugiej połowie lat 80. minionego wieku.

 

reklama

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

Brak komentarzy