Wiele lokali gastronomicznych ma w nazwie słowo „karczma”. Aby określić pewne standardy, Małopolska Organizacja Turystyczna od 2011 roku organizuje przegląd tych miejsc, a na końcu przyznaje specjalne certyfikaty "Regionalna Karczma Małopolski". W ten sposób promowane są lokale o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług.
Jak się okazuje, wcale nie jest łatwo zdobyć tytuł „karczmy regionalnej”. Anonimowe zespoły sprawdziły kilkadziesiąt małopolskich restauracji regionalnych - karczm, które zgłosiły swój udział w programie certyfikacji.
Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a nawet wiedzę personelu na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów, złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej kapituła wybiera miejsca, które zasługują na certyfikat.
W naszym regionie niewiele jest miejsc, które posiadają taką markę. Kilka dni temu kolejny raz ten certyfikat zdobyła Karczma na Kocierzu w Targanicach. Certyfikat otrzymała także restauracja Oberża w Rzykach.
To jednyni przedstawiciele powiatu wadowickiego na Małopolskiej Trasie Smakoszy.
Brak komentarzy