reklama
reklama

Takiej pizzy jeszcze nie jadłeś! Przekonaj się, jak smakuje pizza z jajkiem sadzonym

Artykuły sponsorowane, Wiadomości, 13.08.2018 16:20, ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Pieczarki, wędliny, ser – oto składniki doskonale znane, bardzo często pojawiające się na naszych pizzach. A co z jajkiem sadzonym? Jak się okazuje, i ono może się pojawić na drożdżowym placku.
Takiej pizzy jeszcze nie jadłeś! Przekonaj się, jak smakuje pizza z jajkiem sadzonym

Pizza w wersji śniadaniowej? To proste!

Czy można zacząć dzień od pizzy? Choć brzmi to nieco absurdalnie, w istocie wszystko jest kwestią dodatków. Wystarczy na drożdżowe ciasto nałożyć te składniki, które zazwyczaj znajdują się w zestawach śniadaniowych, by móc przemienić ten włoski przysmak w podstawę smacznego i pożywnego śniadania. Jakie dodatki będą najlepsze? Wybór jest szeroki, choć główną rolę odgrywa tutaj jajko sadzone. To dzięki niemu idealnym daniem na początek długiego i pracowitego dnia może stać się pizza. Zielona Góra znana jest z oryginalnych pomysłów na takie połączenie. Z jakich przepisów najczęściej korzystają mieszkańcy tego miasta?

Jak przygotować ciasto?

Moda na kuchnię włoską sprawiła, że gotowe spody do pizzy możemy kupić w wielu sklepach spożywczych. Jeśli jednak wolimy własne wypieki, możemy takie ciasto przygotować we własnym domu. Jak? Wystarczy 30 g świeżych drożdży połączyć z mąką pszenną (900 g), olejem (6łyżek) i ciepłą wodą (0,5 litra), by uzyskać puszyste ciasto. By miało ono wspaniały smak, należy je w trakcie wyrabiania doprawić odrobiną soli. Gdy ciasto wyrośnie, należy z niego uformować spody do pizzy. Każdy z nich po spędzeniu 10-15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przemieni się w fantastyczny spód do pizzy, na którym będziemy mogli ułożyć dowolne dodatki. Jakie kompozycje najlepiej sprawdzą się w wersji śniadaniowej?

Pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Dla tych, którzy lubią warzywa, doskonałym daniem na początek dnia może się okazać pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym. Szpinak, połączony z pomidorami, serem i jajkiem, pozwoli nam stworzyć taką kompozycję, dzięki której zaczniemy dzień w wyjątkowo przyjemny sposób.

Pizza z jajkiem i szynką

Jajko i szynka to składniki, które na drożdżowym placku pojawiają się dość często. W tej wersji jajko gotowane, pokrojone na drobne kawałki, zastępuje jajko sadzone, ułożone w centralnej części pizzy. Co może pojawić się obok jajka? Otoczka z żółtego sera i koktajlowych pomidorków będzie ciekawym rozwiązaniem. Warto też pamiętać o takich przyprawach, jak bazylia, oregano oraz pieprz. Dzięki nim kolorowe i pożywne śniadanie nabierze rewelacyjnego smaku.

Pizza z serowo-cebulowym spodem

A co z tymi, którzy cenią sobie pożywne i smaczne śniadania? Dla nich idealną propozycją będzie połączenie smaku jajka i pieczarek. By przygotować takie danie, nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy pokroić w kostkę pieczarki, podsmażyć je z cebulką, a następnie ułożyć je na cieście do pizzy. Gdy taki spód będzie gotowy, wystarczy wbić na pizzę jajka, doprawić, a całość włożyć do rozgrzanego piekarnika. Po 15-20 minutach posiłek będzie gotowy.

Pizza może nas zaskoczyć swymi formami oraz nietypowymi składnikami, a oryginalne przepisy sprawiają, że tym włoskim specjałem z pewnością się nie znudzimy. Śniadaniowa wersja pizzy, w której główną rolę odgrywa jajko sadzone, jest na to najlepszym dowodem.


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy