reklama
reklama

Rodzaje patelni a posiadana płyta grzewcza

Artykuły sponsorowane, Wiadomości, 30.11.2021 08:38,
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym profesjonalistą, czy eksperymentalnym szefem kuchni, wysokiej jakości zestaw patelni jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchennego. Większość naczyń tego typu jest używana prawie codziennie, więc warto zainwestować w zestaw wysokiej jakości o dużej trwałości. Przy czym w wielu przypadkach kompletnie pomija się aspekt posiadanej płyty grzewczej.
Rodzaje patelni a posiadana płyta grzewcza

Jakiego rodzaju patelni mogę używać na mojej płycie grzejnej?

Najpierw ustal, jaki rodzaj naczynia będzie odpowiedni dla Twojej płyty lub kuchenki, czytając poniższy krótki przewodnik. Wielu producentów umieszcza symbole na dnie swoich naczyń, aby wskazać kompatybilną płytę grzejną lub źródło ciepła. W razie wątpliwości zapytaj sprzedawcę lub sprawdź online specyfikację produktu.

Ceramiczna

Na płycie ceramicznej można używać dowolnych patelni z wyjątkiem miedzi, stali nierdzewnej z odsłoniętą miedzianą podstawą i szkła. Upewnij się, że patelnia ma gładką, płaską podstawę, aby zapewnić najlepszy kontakt z pierścieniem płyty. Można używać tradycyjnych patelni żeliwnych, ale należy uważać, aby nie ciągnąć ich po płycie, ponieważ mogą spowodować uszkodzenie.

Elektryczna

Płyty elektryczne są kompatybilne z każdym rodzajem patelni z wyjątkiem miedzi.

Gazowa

Możesz użyć dowolnej patelni na płycie gazowej. Wybierz lekką patelnię — z cieńszym dnem nie zatrzymują ciepła tak dobrze, jak patelnie z grubszym, co oznacza, że łatwiej jest szybko przejść z szybkiego smażenia na to na wolnym ogniu. Wyreguluj płomień, aby nie wystawał poza podstawę naczynia, co może spowodować uszkodzenie uchwytu i spaliny.

Halogenowa

Na płycie halogenowej można używać dowolnych patelń z wyjątkiem tych z odsłoniętą miedzią lub odblaskowymi podstawami. Wybierz zestaw z matowymi lub ciemnymi podstawami – jeśli będą zbyt jasne i błyszczące, ogranicznik termiczny może się wyciąć, aby zapobiec przegrzewaniu się szkła.

Indukcja

Płyty indukcyjne są coraz bardziej popularne, ale nie są kompatybilne ze wszystkimi patelniami. Jeśli używasz niewłaściwej patelni albo się nie nagrzeje, albo zacznie migać kontrolka. Jedyne odpowiednie patelnie to te z podstawą magnetyczną, takie jak żeliwo lub stal nierdzewna. Te z czystego aluminium lub miedzi będą działać tylko wtedy, gdy podstawa jest połączona z metalem magnetycznym.

Kuchenki typu „Range”

Skontaktuj się z producentem. Zwykle najlepsze są patelnie z grubym dnem, takie jak te wykonane z żeliwa.

Uszczelniona płyta

Wybierz, co chcesz, z wyjątkiem patelni wykonanych z miedzi.

Podsumowanie

Często w trakcie zakupu patelni kompletnie zapomina się, że nie każde naczynie będzie z miejsca kompatybilne z posiadaną płytą grzewczą. Bagatelizowanie tego może doprowadzić do nieprawidłowego użytkowania sprzętu kuchennego, a w konsekwencji do jego uszkodzenia. Lepiej jest zawczasu dowiedzieć się więcej na ten temat i przeanalizować poszczególne materiały, z których wyprodukowano poszczególne patelnie. Tylko wtedy można być pewnym, że smażone przez nas dania w pełni uwolnią swój potencjał!

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Brak komentarzy